Pavel Filip crede în succesul luptei împotriva corupţiei. Deputat PLDM: Plahotniuc ar avea nevoie de circ

Până când procurorii, judecătorii şi autorităţile RM nu îşi vor scoate de la adăpost averile lor, organele de control nu au dreptul să facă circ pe la alte instituţii, afirmă Maria Ciobanu.
Corupţia în Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
05.08.2018

Prim ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip crede că poate exista succes şi rezultate în combaterea corupţiei din ţară dacă ”se va face un efort comun al tuturor actorilor: Guvern, administraţia publică locală, societatea civilă, mediul de afaceri”. Declaraţia a fost făcută vineri, 3 august la şedinţa de lucru a Grupului de monitorizare 2 a Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie 2017-2020.

În cadrul şedinţei au fost prezentate şi examinate nouă planuri sectoriale anticorupţie, dar şi Raportul de monitorizare şi evaluare privind implementarea Strategiei în anul 2017 conform căruia, s-a constatat că din cele 43 de acţiuni planificate, 9 au fost realizate, 33 – parţial realizate, iar una încă urmează a fi implementată.

Notabil este faptul că în ultimul timp ofiţerii şi procurorii anticorupţie au anunţat despre deconspirarea mai multor scheme de corupţie la gările auto din R. Moldova dar şi în câteva instituţii ale sistemul medical. Aceştia au ridicat în timpul percheziţiilor efectuate milioane de lei care, potrivit acestora, ar fi fost colectate ilegal de la cetăţeni sub diverse pretexte.

În context, Maria Ciobanu, deputată PLDM a ţinut să noteze că Plahotniuc ar avea nevoie de circ, iar foarte curând nu se va auzi nimic despre aceste cazuri aşa cum nu se ştie nimic despre multe altele.

”Nu mă pot prinde în euforia prilejuită de aceste cazuri. Nu pot şi basta! Procurori integri nu avem! Judecători fără averi ascunse nu avem! Filip nu vede, dar nici nu are voie să vadă ce se ascunde sub covor... Până când nu îşi vor scoate de la adăpost averile lor, organele de control nu au dreptul să facă circ pe la alte instituţii”, a adăugat Maria Ciobanu.

În ultimii doi ani, R. Moldova a adoptat un cadru legal cuprinzător în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, în prezent fiind funcţionale şi instituţiile independente: Centrul Naţional Anticorupţie, Autoritatea Naţională de Integritate, Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Strategia Naţională de Integritate şi Anticorupţie 2017-2020 a fost adoptată la 30 martie 2017 şi a fost elaborată cu sprijinul experţilor naţionali şi internaţionali, a societăţii civile, dar şi a partenerilor de dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor