Patru moduri de a reduce colesterolul fără statine

S-a descoperit ca uleiul de masline, cu continutul sau ridicat de polifenoli, este sanatos, ridicand nivelurile de HDL si reducand nivelurile de LDL. (Photos.com)
Jingduan Yang, M.D.
05.09.2024

Statinele, utilizate în mod obişnuit pentru scăderea colesterolului, sunt deosebit de eficiente în reducerea colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL-C), adesea denumit colesterol „rău”. Aproximativ 40 de milioane de persoane din Statele Unite iau această clasă de medicamente.

Cu toate acestea, statinele pot provoca o gamă largă de efecte secundare, inclusiv dureri musculare, niveluri crescute ale zahărului din sânge şi afectarea reversibilă a funcţiei cognitive.

Acest articol prezintă patru abordări alternative pentru a ajuta la menţinerea unor niveluri sănătoase de colesterol.

Modificarea dietei

Primul pas este să faceţi modificări ale dietei dumneavoastră. O dietă bazată pe plante poate reduce semnificativ atât nivelul colesterolului total, cât şi al LDL.

O revizuire sistematică publicată în European Heart Journal în 2023 a evidenţiat efectele de scădere a colesterolului în urma unei diete pe bază de plante. Revizuirea a analizat 30 de studii, dintre care 18 au fost efectuate în Statele Unite. Rezultatele au arătat că, în comparaţie cu dietele omnivore, dietele bazate pe plante au redus colesterolul LDL cu 10%, colesterolul total cu 7% şi apolipoproteina B, principala proteină din colesterolul LDL, cu 14%.

Una dintre cele mai cunoscute diete hipocolesterolemiante este dieta mediteraneană. Aceasta se concentrează pe consumul de fructe, legume, cereale integrale şi peşte, precum şi pe grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. S-a dovedit că această dietă scade nivelul colesterolului şi atenuează riscul de boli cardiovasculare.

Un studiu clinic publicat în The Lancet în 2022 a demonstrat că pentru pacienţii cu boli coronariene, dieta mediteraneană este mai eficientă decât o dietă săracă în grăsimi. În timp ce ambele diete pot ajuta la prevenirea evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale, dieta mediteraneană a redus riscul cu 26% în comparaţie cu o dietă săracă în grăsimi. Beneficiile au fost mai pronunţate în cazul bărbaţilor, dieta mediteraneană reducând riscul de îmbolnăvire sau de deces cu 33% comparativ cu o dietă săracă în grăsimi. Nu s-au constatat diferenţe între grupurile de femei.

Alimentele bogate în fibre solubile, cum ar fi ovăzul, orzul şi leguminoasele, pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL. Un studiu a constatat că un consum zilnic a trei grame de beta-glucan, o fibră solubilă care se găseşte în ovăz, poate reduce colesterolul LDL cu 0,25 mmol/L şi colesterolul total cu 0,30 mmol/L, fără a afecta colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL), adesea cunoscut sub numele de colesterol „bun”. Nivelul optim al colesterolului LDL ar trebui să fie mai mic de 2,6 mmol/L. Persoanele sunt diagnosticate cu hipercolesterolemie dacă au colesterolul LDL mai mare de 3,4 mmol/L.

Suplimente

În plus faţă de dietă, se pot lua în considerare suplimente precum sterolii / stanolii vegetali, care provin din fructe, legume, nuci şi cereale. Aceşti compuşi ajută la blocarea absorbţiei colesterolului în intestin. Un studiu a sugerat că administrarea zilnică a 2 grame de fitosteroli poate reduce colesterolul LDL cu aproximativ 9 procente.

O altă opţiune de luat în considerare sunt acizii graşi omega-3, care se găsesc în uleiul de peşte şi în uleiul de in. Un studiu a constatat că administrarea zilnică a mai mult de 2 grame de omega-3 poate reduce trigliceridele şi nivelul colesterolului, fără a afecta colesterolul HDL. Se recomandă fie suplimentarea cu omega-3, fie a include în dietă peşte gras de mare adâncime pentru a obţine beneficii similare.

Drojdia de orez roşu este un alt supliment de luat în considerare, deoarece conţine monacolin K, o formă naturală de lovastatină, un medicament statinic comun. Cercetările au arătat că drojdia de orez roşu poate reduce în mod eficient nivelul colesterolului LDL, cu rezultate comparabile cu cele obţinute de medicamentele statinice de intensitate moderată.

Îmbunătăţirea obiceiurilor de viaţă

O altă abordare pentru scăderea colesterolului este schimbarea obiceiurilor de viaţă, deoarece acestea joacă un rol crucial în gestionarea nivelurilor sănătoase de colesterol.

Prima schimbare de stil de viaţă pe care trebuie să o faceţi este încorporarea exerciţiilor fizice regulate. Cercetările au demonstrat că exerciţiile fizice regulate ajută la creşterea HDL, reducând în acelaşi timp colesterolul LDL şi trigliceridele. Activităţile aerobice precum mersul pe jos, alergarea şi ciclismul sunt deosebit de eficiente.

În plus, menţinerea unei greutăţi sănătoase este esenţială. Pierderea în greutate prin dietă şi exerciţii fizice poate îmbunătăţi semnificativ nivelul lipidelor din sânge.

Fumătorii sunt puternic încurajaţi să renunţe la fumat. Cercetările au arătat că renunţarea la fumat poate creşte rapid nivelul colesterolului HDL. Fumatul deteriorează mucoasa interioară a vaselor de sânge, făcându-le mai susceptibile de a dezvolta placă, ce este formată din colesterol şi substanţe grase.

De asemenea, renunţarea la fumat reduce riscul de boli cardiovasculare şi ajută la prevenirea altor afecţiuni, cum ar fi cancerul pulmonar şi emfizemul.

Exploraţi alte medicamente alternative

Unele medicamente fără statine pot ajuta la scăderea colesterolului şi sunt potrivite pentru pacienţii care nu pot tolera statinele sau ale căror niveluri de colesterol rămân ridicate în ciuda tratamentului cu statine:

  • Sechestranţii de acizi biliari: Aceste medicamente se leagă de acizii biliari din intestin, reducând absorbţia colesterolului din alimente şi determinând ficatul să transforme mai mult colesterol în acizi biliari pentru excreţie. Sechestranţii acizilor biliari sunt adesea utilizaţi în asociere cu alte medicamente, deşi au efecte secundare gastrointestinale.
  • Ezetimib: În mod similar, Ezetimib reduce absorbţia colesterolului în intestinul subţire, ceea ce, la rândul său, scade nivelul colesterolului LDL. Este utilizat de obicei ca adjuvant al medicamentelor statinice.
  • Inhibitori PCSK9: Inhibitorii PCSK9 sunt medicamente injectabile care sporesc capacitatea ficatului de a elimina colesterolul LDL, ducând la o reducere substanţială a nivelului de colesterol. Un studiu a indicat că aceste medicamente sunt eficiente în tratarea hipercolesterolemiei familiale (niveluri ridicate de colesterol în sânge).

În rezumat, efectuarea de modificări în alimentaţie şi în stilul de viaţă, creşterea activităţii fizice, utilizarea suplimentelor şi explorarea medicamentelor alternative pot contribui la menţinerea unor niveluri sănătoase de colesterol.

Este recomandat să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră şi cu un specialist cu experienţă în medicina integrativă pentru a găsi abordarea care se potriveşte cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor