Patru membri CNA acuză presiuni politice din partea premierului Ponta. Ceilalţi membri îi acuză că protejează OTV
alte articole
Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Ioan Onisei şi Mircea Deacă au refuzat să discute în şedinţa de joi a CNA cazul OTV, post care a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării. Iorga a precizat că acest caz este analizat la "presiunea politică" a premierului Victor Ponta.
La punctul al treilea de pe ordinea de zi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ar fi trebuit să analizeze joi rapoarte ale Direcţiei Monitorizare din CNA cu privire la emisiunile difuzate la posturile de televiziune şi radio centrale în campania pentru alegerile parlamentare, în perioada 3 - 9 decembrie, şi reclamaţii privind emisiunile din campanie.
La începerea discuţiei la acest punct, la şedinţa CNA nu participa Gelu Trandafir, unul dintre membrii Consiliului, care a fost însă prezent la prima parte a şedinţei de joi.
Valentin Jucan a precizat că nu vede de ce membrii CNA ar mai analiza acum rapoarte care nu au fost analizate săptămâna trecută în şedinţele Consiliului. "Vom constata că doar OTV a încălcat legislaţia", a afirmat revoltat Jucan.
În schimb, Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a susţinut că OTV a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării, până la închiderea urnelor, fiind încălcată grav legislaţia audiovizualului.
Totuşi, Narcisa Iorga a precizat apoi că preocuparea CNA faţă de OTV este "una în nişte conjuncturi nu tocmai corecte"
"Vreme de doi ani de zile, între 2010 şi 2012, OTV a făcut publicitate politică în afara campaniei şi a primit sancţiuni minore. Am permis publicitate politică deşănţată, am încercat să luăm măsuri doar în 2012, când anumite forţe politice au început să fie deranjate. Câtă vreme premierul României vine şi trage de urechi CNA că nu sancţionează OTV, mi se pare că e o presiune politică evidentă. Eu o să refuz să discut cazul OTV", a afirmat Narcisa Iorga.
Iorga a propus ca, în cazul în care restul membrilor CNA vor dori să fie discutat cazul OTV, să analizeze şi "câte ore de publicitate politică, mascată sau nemascată", s-a făcut la alte posturi private naţionale de televiziune.
Apoi, a mai spus şi că luni seară, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, şeful de campanie al USL (Liviu Dragnea, n.r.) a transmis "mulţumiri pentru felul în care Antena 3 a ajutat USL să ajungă la putere"
Răsvan Popescu a susţinut că CNA trebuie să-şi facă datoria şi să analizeze ultimele zile de campanie, "indiferent de cine ce spune". "OTV este un caz singular, în care s-a făcut campanie până la închiderea urnelor", a afirmat Popescu.
Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a cerut amânarea discutării cazului OTV până când Consiliul va putea să monitorizeze toate încălcările de la toate televiziunile din ultima parte a campaniei electorale. "Nu avem monitorizările la celelalte posturi, iar eu am constatat numeroase încălcări", a precizat Ioan Onisei.
Narcisa Iorga a părăsit ulterior sala de şedinţe a CNA spunând că va transmite "o scrisoare publică" către Victor Ponta, în care va prezenta modul în care a votat de-a lungul timpului împotriva OTV, ca să nu mai poată fi acuzată că nu vrea să discute acest caz.
Apoi, şi Mircea Deacă a părăsit sala de şedinţe a CNA, spunând doar că "Va fi boicot".