CNA: RCS&RDS nu a avut aprobare să scoată canalele Discovery din grile
alte articole
Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a precizat vineri că RCS&RDS nu a avut aprobarea Consiliului pentru a scoate din grilele de cablu canalele Discovery. Cazul va fi analizat în prima şedinţă a CNA de săptămâna următoare.
"Nu au avut aprobarea noastră şi vom discuta cazul în prima şedinţă a Consiliului", a declarat Preşedintele CNA.
Compania RCS&RDS a scos joi de pe reţelele sale de cablu toate canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel, fără o aprobare prealabilă a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), aşa cum prevede Legea audiovizualului.
Potrivit prevederilor Legii audiovizualului, "distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului". În caz contrar CNA poate aplica sancţiuni cuprinse între 10.000 de lei şi 200.0000 de lei.
În locul canalelor de la Discovery au fost introduse cele de la BBC
RCS&RDS a scos din pachetul de bază de pe reţelele de cablu televiziunile Discovery Channel şi Animal Planet, iar în locul acestora au fost introduse History Channel, post care se afla până atunci în pachetul suplimentar, dar şi televiziunea BBC Entertainment.
Au fost scoase şi posturile TLC, Discovery Science şi ID Investigation Discovery (toate aflate în portofoliul companiei Discovery), care se regăseau într-un pachet suplimentar în reţelele de cablu ale companiei de telecomunicaţii, pentru care abonaţii plătesc o sumă suplimentară faţă de abonamentul la pachetul de bază.
RCS&RDS a transmis într-un e-mail adresat abonaţilor săi, că televiziunile "Digi Animal World şi BBC Entertainment vor înlocui Animal Planet şi Discovery Channel, care ies din grilă la 1 decembrie".
Scoaterea canalelor Discovery s-a produs în câteva ore, pe parcursul serii de joi, înainte cu o zi ca acordul de retransmisie între Discovery şi RCS să expire.
Compania de telecomunicaţii RCS&RDS a solicitat miercuri CNA aprobarea să scoată canalele Discovery şi de pe reţelele sale de cablu, analogic şi digital, după ce, la 23 noiembrie, compania a scos Discovery Channel şi de pe reţeaua sa de satelit Digi.
Reprezentanţii CNA au declarat joi că RCS&RDS invocă în solicitarea depusă expirarea contractului pe care operatorul de cablu îl are cu compania Discovery.
RCS&RDS a solicitat CNA aprobarea pentru introducerea a doua canale BBC, respectiv BBC Entertainment şi BBC Knowledge, unul de la data de 1 decembrie 2012, iar altul de la data de 1 ianuarie 2013.
RCS&RDS nu doreşte să ajungă la vreo înţelegere
Scoaterea canalelor Discovery a fost confirmată joi, în jurul orei 21.30, pe pagina de Facebook a televiziunii Discovery Channel.
"În acest moment, RCS&RDS a început să elimine canalele Discovery din grila sa de programe, ignorând protestele voastre şi încercările noastre de a ajunge la o înţelegere. Dar nu ne vom opri aici. Dacă vreţi să urmăriţi canalele Discovery, aveţi alternative. Canalele noastre sunt prezente în ofertele tuturor celorlalţi operatori de cablu, printre care UPC, Romtelecom, Focus Sat sau AKTA", se arată în comunicat.
Pe de altă parte, RCS&RDS a scos, la 23 noiembrie, de pe platforma sa de satelit Digi, postul Discovery Channel, fără a-şi anunţa în prealabil pe telespectatorii, unii dintre aceştia solicitând pe pagina de Facebook a companiei reintroducerea postului în grilele operatorului.
Oficialii Discovery Networks au confirmat că Discovery Channel a fost scos în acea zi de pe platforma de satelit Digi a RCS&RDS, explicând că RCS a respins toate ofertele comerciale ale Discovery, astfel încât nu s-a putut ajunge la un nou acord. Aceştia au precizat că nu au cerut în niciun moment al negocierilor creşterea tarifelor pentru distribuţia canalelor.
Această decizie a companiei RCS&RDS a venit după ce şi Digi, operatorul de cablu din Ungaria deţinut aceasta, a scos, la 20 noiembrie, din ofertele de cablu analog şi digital televiziunea Discovery Channel.