Patru fermieri, ridicaţi de jandarmi şi un protestatar, dus la spital, la mitingul agricultorilor din faţa Guvernului
alte articole
La mitingul agricultorilor, ce a avut loc miercuri în faţa sediului Guvernului, au existat incidente violente, în urma cărora patru fermieri au fost ridicaţi de jandarmi şi un protestatar a fost transportat la spital, din cauza faptului că a fost prins în altercaţiile dintre mulţime şi forţele de ordine.
Persoanele care au fost reţinute de jandarmi au aruncat cu garduri în cordonul format de forţele de ordine. Autorităţile au fost nevoite să folosească gazele lacrimogene pentru calmarea spiritelor.
La mitingul denumit "SOS Salvaţi Agricultura României!" au fost anunţate să participe 10.000 de persoane din toată ţara. Cu toate acestea, aproximativ 600 de oameni s-au prezentat la protest.
Agricultorii au solicitat demiterea ministrului Agriculturii şi o întrevedere cu premierul Ponta
Protestatarii care au pichetat în faţa Palatului Victoria, în cadrul unui miting autorizat, au solicitat demiterea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care “nu a rezolvat nimic din ce-a promis” agricultorilor şi o întrevedere cu premierul Victor Ponta.
Producătorii agricoli au reclamat şi faptul că politicienii care în preajma alegerilor declară mereu că agricultura este un sector prioritar, “uită” acest lucru odată ajunşi la putere.
Producătorii agricoli au avut cu ei un utilaj pe care a fost amplasată o machetă ce înfăţişează o vacă, cât şi o orchestră. Protestatarii au adus cu ei şi au venit cu o oaie care trăgea după ea un trenuleţ improvizat pe care au fost agăţate mai multe bannere cu ciulini, cultura de bază a agriculturii: "Mâncarea este puterea omului", "Să vă fie ruşine că aţi distrus agricultura".
Protestatarii care au venit din mai multe judeţe ale ţării precum Teleorman, Braşov, Bacău, Botoşani, Ialomiţa, Covasna, Constanţa, au pus pe trenuleţul tras de oaie şi un craniu de berbec care avea agăţat un afiş pe care scria “Atât a mai rămas din zootehnie”.
Toţi agricultorii care au protestat, miercuri, în faţa sediului Guvernului, începând cu ora 11.00 purtau pe ei veste verzi inscripţionate cu mesajul "SOS, salvaţi agricultura României" şi şepci cu LAPAR (Liga Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România) şi ţineau bannere inscripţionate cu “Dorim preţuri şi subvenţii ca-n Europa”, “Vrem reducerea accizei la motorină”, "Dezinteresul guvernanţilor plus seceta egal dezastrul zootehniei", "Munca noastră este sudoare şi nu şpagă", "Respectaţi legile nu mai prelungiţi taxarea inversă", "Jos ministrul visător, puneţi un agricultor", "Cerem demisia ministrului Agriculturii", "Aţi promis investiţii în agricultură. V-am votat, ne-aţi înşelat!".
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat pentru Epoch Times că acest miting este o urmare a lipsei de reacţie a actualului Guvern la nevoile agricultorilor şi neacordarea subvenţiilor în agricultură în general, un sector prin care ar situaţia eocnomică a României ar putea fi redresată.
“Situaţia ne-a impus ca să găsim ultima formă de manifestare în acest miting de protest împotriva hotărârilor luate de către Guvernul României privind subvenţionarea agriculturii în general. Noi suntem deja într-o comisie care aşteptăm să fie chemată la o întrevedere cu domnul prim-ministru, în care să-i aducem la cunoştinţă revendicările. De fapt, să-i re-re-re-aducem aminte, pentru că i-am trimis o mie şi una de scrisori, dar nici nu ne-a băgat în seamă. Cu domnul ministru Daniel Constantin ne-am întâlnit de zeci de ori şi ne-am întâlnit de pomană, iar acum aşteptăm să ne vedem cu domnul prim-ministru, fiind cel care are putere de decizie”, a explicat, pentru publicaţia Epoch Times, Laurenţiu Baciu.
Întrebat de un reporter Epoch Times dacă şansele ca Guvernul să răspundă revendicărilor agricultorilor vor creşte, în contextul campaniei electorale, preşedintele LAPAR a precizat că principalul interes al producătorilor agricoli este “campania agricolă”, care este “o campanie mult mai sănătoasă, curată” decât cea electorală.
“Chiar că nu ne-am gândit la lucrul acesta, că suntem sau nu în campanie. Data aceasta este stabilită de către dânşii. Noi am cerut demult să ieşim în Bucureşti, dar nu am primit aprobare. N-are nicio legătură cu campania electorală, pe noi nu ne interesează campania electorală, noi avem campania noastră agricolă. Asta ne interesează pe noi şi chiar nu mi-aş dori niciodată să particip la vreo campanie electorală. Noi avem o campanie mult mai sănătoasă, mai curată şi mai prolifică. Dincolo vorbim vorbe”, a precizat preşedintele LAPAR, pentru Epoch Times România.
Revendicările agricultorilor către premierul Victor Ponta
Producătorii agricoli, care au protestat în faţa Palatului Victoria, au prezentat încă din luna octombrie premierului Victor Ponta o serie de solicitări, printre care acordarea unei subvenţii de 220 de euro pe hectar, a unei subvenţii de 628 de lei pe cap de bovină, cât şi o subvenţie la motorină.
Pe lista revendicărilor se află şi o cerere de moficare a Codului Fiscal privind impozitul pe arendă, impozitul pe subvenţii, arenda element de cheltuială, impozitarea tractoarelor şi utilajelor agricole.
Printre solicitările formulate de protestatari se numără şi protejarea exploataţiilor agricole, rezolvarea litigiului creat între Curtea de Conturi şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), legat de declaraţiile pe proprie răspundere ale fermierilor şi crescătorilor de bovine privind datoriile la Bugetele de stat şi locale, stoparea vânzării terenurilor către străini şi plata impozitului pe profit în zootehnie anual.
Liderii noştri au încercat să stea de vorbă cu cei de la putere şi au avut şi o promisiune din partea domnului Sorin Oprescu că intermediază o întrevedere, care nu s-a produs. De câteva ori, domnul Constantin s-a eschivat şi n-a vrut să se întâlnească cu noi, deşi veneam din toate colţurile ţării şi trebuia să aibă măcar bunul simţ să vorbească cu noi
Protestar: Am fost minţiţi în legătură cu subvenţia pe 2012. Legile date de Guvern pentru sectorul agricol sunt aberante
Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, Nicolae Sitaru, prezent, miercuri, la mitingul de protest din faţa sediului Guvernului , a declarat pentru Epoch Times că legile date de actualul Cabinet pentru sectorul agricol sunt “complicate, interpretabile şi aberante” şi că agricultorii au o serie de nemulţumiri, printre care şi “faptul că pământurile ţării în 5-6 ani au devenit marfă la export”.
“În primul rând, ne nemulţumeşte faptul că am fost minţiţi cu privire la nivelul subvenţiei pentru anul 2012. Am fost minţiţi şi în 2011. Avem nişte promisiuni care am înţeles că vor simplifica şi vor deveni hotărâri de lege şi vor fi aplicabile pentru agricultorii din România. Ne nemulţumeşte faptul că pământurile ţării în 5-6 ani au devenit marfă la export şi până în momentul de faţă peste un milion de hectare s-au vândut, ceea ce nu este în deloc în regulă. Peste toate acestea, în ultimul an, fiecare agricultor a devenit un fel de perceptor, impozitar al statului printr-o modificare a codului fiscal, prin care ne obligă pe noi să oprim nişte impozite şi taxe, deşi asta nu este treaba noastră şi nu este nici reglementată corect, în aşa fel încât lucrurile să fie simple şi clare. Vin peste noi o sumedenie de legi care mai de care mai complicate şi mai interpretabile, iar tot ce se întâmplă cu aceste legi nu face decât ca acest sector în loc să se dezvolte, bălteşte şi bălteşte şi nu este în regulă”, a explicat, pentru Epoch Times, Nicolae Sitaru.
Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa a adăugat că sindicatele din agricultură au încercat, în nenumărate rânduri, să iniţieze un dialog, în care să-şi exprime nemulţumirile, cu Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), având în acest sens o promisiune şi de la edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, care nu s-a concretizat.
“De când am anunţat acest miting, liderii noştri au încercat să stea de vorbă cu cei de la putere şi au avut şi o promisiune din partea domnului Sorin Oprescu că intermediază o întrevedere, dar nu s-a produs această întâlnire. Întâlniri cu domnul Constantin am avut de-a lungul timpului, dar niciodată nu s-a concretizat nimic şi nu a rezolvat nimic din ce-a promis. Mai mult, de câteva ori, domnul Constantin s-a eschivat şi n-a vrut să se întâlnească cu noi, deşi veneam din toate colţurile ţării şi trebuia să aibă măcar bunul simţ să vorbească cu noi. Mai mult, tot anul, Daniel Constantin a zis că va fi subvenţia maxim istorică, de 174 de euro pentru acest an şi până la sfârşit nu sunt nici 130 de euro. Deci 44 de euro pentru fiecare hectar înseamnă foarte mulţi bani şi oameni îşi fac socoteli, mulţi dintre ei au accesat fonduri europene şi sunt într-un bilanţ. Ori dacă banii aceştia nu vin, sunt pasibili să-şi piardă casele”, a completat, pentru Epoch Times, Sitaru.
Nicolae Sitaru a precizat că protestul organizat miercuri nu este “un miting politic” şi că agricultorii sunt interesaţi ca oamenii politici care ajung la guvernarea ţării să îşi respectele promisiunile făcute în campaniile electorale.
“Trebuie încurajată producţia autohtonă. Sunt nişte legi care au venit de-a lungul timpului peste noi de-a dreptul aberante şi numai acum de la Guvernul actual. Acesta nu este un miting politic, n-are nicio legătură politica. După cum vedeţi, nimeni n-a zis jos, sus. Pe noi nu ne interesează lucrul acesta. Pe noi ne interesează ca oamenii care sunt puşi în fruntea ţării să conducă corect ţara asta şi să o conducă în aşa fel încât ea să se dezvolte armonios. Vorbim despre agricultură la alegeri, cum că agricultura este un sector prioritar, dar după alegeri toată lumea uită. Întotdeauna zic că noi suntem importanţi, că sectorul nostru trebuie să se dezvolte pentru ca ţara să se dezvolte economic, dar a doua zi după alegeri uită toată lumea şi o luăm mereu de la capăt”, a precizat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa.
MADR: Există interese politice în mitingul agricultorilor
Potrivit unui comunicat remis redacţiei Epoch Times, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) susţin că în spatele protestului organizat, miercuri, în faţa sediului Guvernului, se ascund interese politice, dovadă în acest sens fiind faptul că mitingul “poartă aceeaşi denumire ca şi moţiunea simplă depusă în Parlament de către ARD”.
“Eforturile ministerului sunt cunoscute şi încurajate de importante asociaţii din agricultură, care, deşi nu s-au manifestat în favoarea unei mişcări de protest, au fost anunţate ca parte a mişcării de stradă. Astfel, din cinci organizaţii care ar fi trebuit să protesteze astăzi în capitală, doar două au continuat acest demers. Din păcate, atât LAPAR cât şi HOLSTEIN RO nu acţionează în numele fermierilor pe care ar trebui să-i reprezinte, ci în numele unor interese pur politice. De altfel, Costel Caraş este preşedintele HOLSTEIN RO dar şi preşedintele unui partid politic, ceea ce devalidează întreaga acţiune organizată astăzi. Elocvent este faptul că protestul poartă aceeaşi denumire ca şi moţiunea simplă depusă în Parlament de către ARD”, relevă comunicatul ministerului.
Oficialii MADR au adăugat că sunt deschişi “oricând discuţiilor corecte cu fermierii din România”, iar deciziile luate de minister au fost mereu transparente, luate cu consultarea prealabilă cu producătorii agricoli, lucru ce va continua şi pe viitor.
“MADR a fost şi este deschis oricând discuţiilor corecte cu fermierii din România. Deciziile ministerului sunt transparente şi sunt luate întotdeauna după consultări prealabile cu organizaţiile de agricultori. În acest context MADR priveşte cu atenţie şi preocupare protestul de astăzi al unei părţi din reprezentanţii fermierilor şi mai ales la revendicările acestora. În ciuda unui buget extrem de mic pentru nevoile agriculturii în 2012, agricultorii au avut parte de susţinere totală din partea MADR, susţinere care s-a reflectat în majorarea sumelor pe care fermierii le primeau în 2011. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua consultarea permanentă cu reprezentanţii fermierilor, astfel încât bugetul anului 2013 să reflecte creşterea sprijinului pentru sectorul agricol, proces care a început în perioada mai-octombrie 2012”, se arată în documentul MADR.
Mitingul intitulat "SOS Salvaţi Agricultura României!" desfăşurat, miercuri, în faţa Palatului Victoria, în intervalul orar 11.00-15.00 a fost autorizat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. Conform, Jandarmeriei Române, 200 de autobuze cu protestatari din toată ţara au ajuns, miercuri, în Capitală.
Producătorii agricoli solicită subvenţii mai mari, impozite mai mici şi sprijin pentru culturi, cât şi demisia lui Daniel Constantin, ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.