Patronatele contra majorării TVA la producţia agricolă
alte articole
Membrii Confederaţiei Naţionale a Patronatelor sunt nemulţumiţi de noile prevederi ale politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, relatează Publika.TV. Aceştia se pronunţă împotriva majorării Taxei pe Valoare Adăugată la zahăr, care ar putea fi mărită de la 8% la 20%.
În acest sens, patronatele consideră că aceste majorări ar putea duce la invazia pe piaţa autohtonă a zahărului de contrabandă, deaceea ei solicită excluderea acestor amendamente din proiectul politicii bugetar-fiscale.
În contextul celor expuse, Alexandru Slusari, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Agricultură şi Industria Alimentară a declarat: „Unicul argument ţine de necesitatea introducerii unei egalităţi fiscale. Practica internaţională demonstrează că sunt multe ţări care au reducere de TVA la producţia agricolă. Acesta este un mecanism de a spori producţia autohtonă şi permite să nu fie majorate preţurile produselor agroalimentare. Actualul TVA redus la zahăr cât de cât reţine contrabanda cu zahărul din Ucraina şi invazia pe piaţa autohtonă a celui din trestie”.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Agricultură şi Industria Alimentară a mai menţionat că aceste măsuri vor duce la decapitalizarea ramurii, iar agricultorii vor fi nevoiţi să recurgă la creditare pentru a achita Taxa pe Valoare Adăugată.
În acelaşi timp, preşedinte Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Leonid Cerescu, a menţionat că dacă acest amendament va trece de Parlament, producătorii de sfeclă de zahăr vor fi nevoiţi să-şi stopeze activitatea.
La rândul lor, autorităţile califică declaraţiile Patronatelor drept presiune. Astfel Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a declarat că această conferinţă este un lobby ”pe de o parte obraznic, al doilea, foarte stângaci în favoarea unui agent economic. Guvernul vine cu o poziţie, care, au recunoscut-o şi agricultorii, va însemna nişte cheltuieli din bugetul de stat, dar va aduce ordine".
Potrivit Publika.TV, săptămâna trecută, reprezentanţii mediului de afaceri au părăsit, în semn de protest, o şedinţă de la Ministerul Economiei. Angajatorii s-au arătat indignaţi de faptul că Executivul nu s-a consultat cu ei la elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor.