PAS condamnă sechestrarea jurnalistului bielorus. Tănase: Este o obligaţie morală a Maiei Sandu să vină cu o reacţie oficială

Potrivit legilor bieloruse, Roman Protasevici riscă pedeapsa capitală, atenţionează Alexandru Tănase.
Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Moldova
Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Moldova (facebook.com / Alexandru Tănase)

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a condamnat sechestrarea insolentă a ziaristului bielorus Roman Protasevici şi s-a solidarizat cu apelurile tot mai insistente ale comunităţii internaţionale, care cer eliberarea acestuia.

„Libertatea persoanei şi libertatea cuvântului sunt valori care nu se negociază”, se arată într-o declaraţie a formaţiunii publicate pe pagina sa de Facebook.

Potrivit legilor bieloruse, Roman Protasevici riscă pedeapsa capitală, atenţionează în context fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Alexandru Tănase, menţionând că Guvernul Republicii Moldova trebuie să vină cu o reacţie la această acţiune de terorism internaţional.

„De asemenea, este o obligaţie morală a preşedintei Republicii Moldova, dna Maia Sandu, (urmând exemplul liderului de la Vilnus), să vină cu o reacţie oficială de condamnare a acestui călău cerând eliberarea jurnalistului Roman Protasevici”, a adăugat acesta, precizând că Guvernul de la Chişinău (dar şi partidele proeuropene) niciodată nu au reacţionat la crimele comise de regimul de la Minsk, după alegerile din vara anului trecut.

Presa internaţională a relatat că Bielorusia a trimis un avion de vânătoare Mig-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukaşenko. Aeronava efectua o cursă Atena - Vilnius când a fost interceptată în spaţiul aerian bielorus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ulterior, avionul a fost lăsat să decoleze însă, conform relatărilor presei, la plecare acesta avea cu şase pasageri mai puţini. Patru dintre cei care lipsesc ar fi fost ofiţeri KGB care ar fi pus la punct acţiunea de deturnare a avionului în vederea capturării celui de-al şaselea pasager, jurnalistul de opoziţie Roman Protasevici. Sophia Sapega, partenera lui Protasevici, în vârstă de 23 de ani, care călătorea cu el, a fost de asemenea reţinută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe