Dionis Cenuşă: În timp ce ţara caută bani pentru anticipate, Dodon îi oferă susţinere morală şi politică lui Lukaşenko

Socialiştii vor să atragă electoratul care sprijină autocraţiile din regiune, afirmă analistul Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

În timp ce ţara caută bani pentru anticipate, liderul socialiştilor merge la Minsk şi îi oferă susţinere morală şi politică lui Alexandr Lukaşenko, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând că Igor Dodon îl absolvă personal de orice condamnare a represiunii opoziţiei, jurnaliştilor şi activiştilor civici, iniţiate anul trecut de regimul lui Lukaşenko.

Mai mult decât atât, Dodon apreciază pozitiv aceste represiuni, care continuă şi în prezent, cu circa 300 de “detinuţi politici” şi mii de persoane vătămate fizic şi psihologic.

Sondajele arată foarte clar că moldovenii se distanţează treptat de liderii autoritari din Est, notează analistul, subliniind că potrivit BOP, populatitatea lui Lukaşenko a scăzut de la 44% la finele lui 2020 până la 37% în prima parte a lui 2021 (faţă de anti-recordul de 48% în 2021). Acelaşi lucru se referă şi la susţinerea pentru Putin - care de la aproape 55% în 2019 a ajuns la circa 45% în 2021.

„Dar aceste date sociologice sunt ignorate de socialişti. Aceştia vor să atragă electoratul care sprijină autocraţiile din regiune (37-45%). Pare să conteze mai puţin anti-popularitatea lui Lukaşenko (-48%) şi a lui Putin (-47%) în 2021”, scrie expertul pe pagina sa de socializare.

Cu toate acestea, trebuie să existe reacţii publice împotriva acţiunilor lui Dodon (al doilea partid major din R. Moldova conform sondajelor) din partea societăţii civile, a ţinut să noteze Dionis Cenuşă, precizând că orice formă de elogiere a regimurilor autoritare şi a crimelor comise de acestea din partea persoanelor publice de acest nivel (ex-preşedinte de ţară) obligă la reacţii de condamnare.

În cadrul unei întâlniri informale cu Alexandr Lukaşenko, socialistul Igor Dodon l-a lăudat pe liderul de la Minsk pentru modul în care gestionează situaţia din ţară, spunând că acesta este un "exemplu" şi pentru Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe