Dinastii roşii: Alexander Lukaşenko începe să îşi pregătească fiul pentru succesiune
alte articole
Alexander Lukaşenko, mâna de fier de la conducerea Bielorusiei, susţine că va schimba legea privind succesiunea prezidenţială, astfel încât puterea ţării conduse de "ultimul dictator al Europei" să fie transferată Consiliului Naţional de Securitate, în cazul în care preşedintele ţării moare.
Fiul lui Lukaşenko joacă un rol important în cadrul Consiliului, controlând, practic, deciziile acestuia.
Mulţi observatori au sugerat că Lukaşenko încearcă să înfiinţeze o dinastie politică, deşi acesta neagă acest lucru.
Oficial, şeful Consiliului Naţional de Securitate este chiar Alexander Lukaşenko, dar fiul său cel mare, Viktor, este considerat liderul informal al consiliului.
Conform legislaţiei actuale, dacă preşedinţia devine vacantă, puterile prezidenţiale cad în sarcina premierului. Însă Lukaşenko a declarat, sâmbătă, că premierul va fi doar liderul nominal şi că toate deciziile vor fi luate de Consiliul de Securitate, format din 20 de persoane. El a spus că va semna un decret pentru a face schimbarea în viitorul apropiat.
Lukaşenko s-a confruntat anul trecut cu proteste ce au durat luni de zile, în care i s-a cerut să demisioneze după ce a fost declarat învingător, câştigând al şaselea mandat în urma unor alegeri considerate fraudate pe scară largă.
UE şi numeroşi aliaţi occidentali au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor.
Tulburările au fost înăbuşite cu mii de arestări şi prigonirea personalităţilor opoziţiei, ducând la izolarea mai adâncă a Bielorusiei, care este, însă, sprijinită de Kremlin.
Lukaşenko a susţinut în repetate rânduri că protestele au fost încurajate de către Occident.
Săptămâna trecută, Rusia a arestat doi bieloruşi care ar fi condus o încercare de organizare a unei lovituri de stat şi asasinarea lui Lukaşenko. Lukaşenko susţine că respectivul complot ar fi fost susţinut de Statele Unite, fără să prezinte însă dovezi.
Sâmbătă, el a susţinut că NATO intenţionează să trimită trupe în ţară în cazul loviturii de stat, aducându-le la graniţa rusă.
„A fost o trambulină, v-am spus mereu, de a ataca Rusia. A fost primul pas”, a afirmat el.
În această săptămână, liderii opoziţiei bieloruse şi-au exprimat temerile că Lukaşenko va iniţia o apropiere mult mai strânsă de Rusia pe măsură ce puterea sa va scădea, iar evoluţia politică de la Minsk este de natură să genereze anularea suveranităţii Bielorusiei, cu o populaţie de 9,5 milioane de locuitori.
Lukaşenko a făcut o vizită joi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin.