Pe stil chinez: Protasevici apare plin de vânătăi, într-un video în care îşi declară vinovăţia pentru organizarea de "tulburări civile" din Bielorusia

După valul de critici generate de deturnarea zborului Rynair, Bielorusia încearcă să dreagă ciorba printr-un exerciţiu de PR de tip comunist.
Roman Protasevici apărând într-un material video unde îşi mărturiseşte vina pentru organizarea de "tulburări"
Roman Protasevici apărând într-un material video unde îşi mărturiseşte vina pentru organizarea de "tulburări" (Captură video)

Jurnalistul Roman Protasevici, care a fost arestat duminică după ce autorităţile de la Minsk au deturnat zborul Rynair în care se afla, a apărut cu faţa umflată într-un material video transmis pe reţelele de socializare şi la televiziunea publică bielorusă.

În material opozantul mărturiseşte că este în spatele ”tulburărilor civile”, potrivit Reuters.

"Personalul se comportă cu mine într-un mod foarte adecvat şi respectă legea, colaborez cu anchetatorii şi mărturisesc despre organizarea unor tulburări masive", a afirmat el pe videoclip, apărând aşezat la o masă.

Ministerul de Interne bielorus a comunicat că bloggerul se află într-un centru de detenţie din Minsk.

Protasevici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferinţă economică care avusese loc la Atena, la care participase şi lidera opoziţiei bieloruse, Svetlana Tihanovskaia, în prezent exilată în Lituania.

Avionul Rynair, cu 170 de pasageri la bord, a fost interceptat de un avion de luptă MIG-29 şi somat să devieze ruta, fiind forţat să aterizeze la Minsk de urgenţă.

Aparent, Lukaşenko a dat ordin personal ca avionul să fie deturnat către aeroportul din Minsk, citând o aşa-zisă ameninţare cu bombă, potrivit unei declaraţii de presă a preşedinţiei bieloruse. La bordul avionului nu a fost găsită nicio bombă.

Incidentul a generat critici vehemente din partea oficialilor UE şi a secretarului american de stat Antony Blinken.

Principalul serviciu de securitate din Bielorusia - KGB - l-a plasat pe Roman Protasevici pe lista teroriştilor. În cazul în care ar fi acuzat şi condamnat pentru terorism, ar putea primi pedeapsa cu moartea, notează Reuters.

Protasevici este cofondator şi fost editor al canalului NEXTA, una dintre puţinele publicaţii care mai transmitea ştiri critice la adresa regimului lui Lukaşenko după represiunea guvernamentală a protestelor din vara lui 2020.

În 2019, Protasevici a fugit din Bielorusia de teamă că va fi arestat, însă a continuat să publice ştiri din exil, în Lituania. În noiembrie 2020, când regimul Lukaşenko a început o serie de procese politice împotriva opozanţilor, jurnalistul a fost acuzat de incitare la ură socială şi tulburarea ordinii publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe