Partidul strânge şurubul. Mii de persoane protestează împotriva întemniţării a trei activişti în Hong Kong

Manifestanţii au dorit să îşi arate suportul pentru trei lideri ai activiştilor pro-democraţie aruncaţi în închisoare. Iniţial, aceştia au fost condamnaţi să îndeplinească sarcini comunitare, dar săptămâna trecută li s-au acordat sentinţe mai dure.
Protest împotriva întemniţării a trei activişti pro-democraţie din Hong  Kong de către guvernul local, 21 august 2017.
Protest împotriva întemniţării a trei activişti pro-democraţie din Hong Kong de către guvernul local, 21 august 2017. (Captură Foto)

Mii de manifestanţi au ieşit duminică pe străzile din Hong Kong pentru a protesta împotriva sentinţelor cu închisoarea acordate celor trei activişti pro-democraţie. Joshua Wong, Nathan Law şi Alex Chow au fost închişi 6 până la 8 luni pentru că au organizat adunări ilegale, acuzaţii legate de protestele din 2014, denumite Mişcarea Umbrelelor.

Mulţi dintre manifestanţii de duminică au avut asupra lor umbrele, declarându-şi solidaritatea cu mişcarea care, în urmă cu trei ani, s-a opus puternicei influenţe a Partidului Comunist Chinez în alegerile din Hong Kong. Protestul din 2014 care a durat 79 de zile şi ocuparea mai multor pieţe şi străzi importante din oraş a constituit un răspuns direct la anunţul că Beijingul va selecta toţi candidaţii la alegerile pentru funcţia de şef executiv al oraşului Hong Kong, în ciuda promisiunilor pentru autonomie.

Manifestanţii de duminică au scandat, printre altele, “Eliberaţi prizonierii politici”, şi au mărşăluit în ciuda căldurii sufocante.

“Acest lucru arată că, de fapt, conspiraţia guvernului din Hong Kong, a regimului comunist chinez şi a Departamentului de Justiţie de a descuraja cetăţenii din Hong Kong să continue să participe la viaţa politică şi să protesteze, prin folosirea legii şi pedepse dure, a eşuat complet”, a declarat co-organizatorul protestului de duminică Lest Shum, potrivit agenţiei Reuters.

Anul trecut, cei trei activişti au primit sentinţe mai uşoare pentru organizarea de adunări ilegale, precum serviciu în folosul comunităţii. Totuşi, Departamentul Justiţiei din Hong Kong a făcut recurs pentru reevaluarea sentinţelor pe fondul suprimării opoziţiei de către guvern. Astfel că cei trei au primit săptămâna trecută sentinţe mai dure, cu închisoarea.