Partidul ordonă cetăţenilor chinezi să nu mai lucreze pentru mass media americană în Beijing
alte articole
China a escaladat războiul împotriva publicaţiilor de presă din SUA, ordonând unor cetăţeni chinezi de la Beijing să înceteze să lucreze pentru publicaţiile americane, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor.
Potrivit raportului, cei concediaţi includ angajaţi ai New York Times, Voice of America şi alte două organizaţii de presă.
"China pare hotărâtă să zdrobească operaţiunile de culegere de ştiri ale principalelor publicaţii americane din Beijing, de această dată prin luarea unor măsuri de pedepsire a angajaţilor locali chinezi", a spus coordonatorul programului Asia al CPJ. "Această acţiune nu va opri tensiunile în curs dintre China şi Statele Unite ale Americii, ci dimpotrivă. China ar trebui să înceteze să încerce să controleze şi să intimideze birourile de presă străine şi să le permită să angajeze personal chinez liber şi direct".
Cu câteva zile în urmă, regimul comunist de la Beijing a expulzat peste zece jurnalişti americani care lucrau pentru New York Times, Wall Street Journal şi Washington Post. Măsura a venit, oficial, ca răspuns la limitarea impusă de SUA asupra numărului jurnaliştilor chinezi care pot lucra în Statele Unite. Dar SUA impusese cerinţa iniţial ca răspuns la expulzarea unor reporteri de la Wall Street Journal pentru un editorial publicat cu săptămâni înainte.
Ministerul chinez de Externe a ordonat publicaţiilor să prezinte declaraţii scrise cu informaţii despre personalul lor, finanţele, imobiliarele deţinute şi operaţiunile din China, după ce SUA a ordonat ca cinci companii chineze de presă din China să fie clasificate drept „misiuni externe”.
Birourile străine de presă din China nu au dreptul să angajeze direct resortisanţi chinezi. Aceştia sunt angajaţi prin intermediul Corporaţiei de Servicii pentru Personalul misiunilor diplomatice, afiliată cu Ministerul de Externe.
În cadrul unui briefing de joi al ministerului chinez de Externe, purtătorul de cuvânt, Geng Shuang, a declarat că "autorităţile relevante gestionează angajaţii mass-media străine în conformitate cu legile şi reglementările".
China menţine un control strict asupra informaţiei, cenzurând strict ştirile pe care chinezii au voie să le citească.