Partidul Comunist Chinez îl plasează pe Xi Jinping alături de Mao şi Deng Xiaoping la sfârşitul unei plenare
alte articole
Liderul chinez Xi Jinping şi-a consolidat autoritatea pe 11 noiembrie, după ce Partidul Comunist Chinez a adoptat o rezoluţie istorică având drept rezultat plasarea lui Xi alături de cei doi mari lideri comunişti ai Chinei - Mao Tsedun şi Deng Xiaoping.
„Stabilirea poziţiei fundamentale a lui Xi Jinping în cadrul Comitetului Central şi al întregului Partid”, precum şi „rolul de îndrumare” jucat de ideologia lui Xi Jinping, „are o semnificaţie decisivă pentru a împinge naţiunea chineză către o mare întinerire”, au declarat înalt oficiali ai Partidului la sfârşitul unei plenare cu uşile închise, care a ţinut patru zile şi la care au participat peste 300 de membri de elită ai Partidului, la Beijing, potrivit unui raport din presa de stat.
Rezoluţia aprobată pe 11 noiembrie a fost a treia de acest fel pe care regimul comunist a adoptat-o în timpul istoriei sale de 100 de ani, plasându-l efectiv pe Xi alături de doi dintre cei mai puternici predecesori ai săi: Mao Tsedun, cel mai mare criminal din istoria cunoscută a umanităţii, primul lider al regimului comunist, şi Deng Xiaoping, care a supravegheat relaxarea controlului exercitat de Partid asupra economiei, lucru care a permis economiei chineze să iasă din colaps la sfârşitul anilor 1970.
La reuniune, cunoscută sub numele de Plenara a Şasea, Xi Jinping, care conduce regimul de aproape un deceniu, a fost creditat pentru crearea propriei şcoli de gândire, pe care oficialii au lăudat-o drept „esenţa” „marxismului contemporan” şi „spiritul naţiunii chineze”.
Se aşteaptă ca Xi Jinping să obţină încă un mandat de cinci ani la conducerea Partidului, în 2022, cu prilejul organizării celui de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului. Evoluţia ar rupe tradiţia de aproape trei decenii care limitează numărul mandatelor liderilor Partidului la două.
În ultimele câteva luni, Xi Jinping a supravegheat escaladarea unei campanii de schimbări politice şi economice, care au atins o serie de sectoare din societatea chineză, o mişcare, spun experţii, care a fost unul dintre paşii meniţi să-i asigure noul mandat.
Comunicatul de la sfârşitul întrunirii, formulat în cea mai cruntă limbă de lemn folosită de partidele comuniste, susţine că Partidul aflat sub conducerea lui a „învins o serie de riscuri şi provocări majore” şi a avansat ţara către o „transformare istorică” – exemplele pe care le-a dat includ campania radicală anticorupţie a lui Xi Jinping, "refacerea" Hong Kong şi „poziţia dominantă” a regimului cu privire la Taiwan.
Textul de peste 7.000 de cuvinte al comunicatului a împărţit istoria Partidului în patru faze, Xi Jinping fiind numit liderul cheie în „noua eră” a regimului, pe măsură ce Partidul trece de primii 100 de ani (a împlinit un secol în vara lui 2021).
Delegaţii de partid au votat în unanimitate rezoluţia cu mâna ridicată, conform materialelor video prezentate de televiziunea de stat.
Yeau-tarn Lee, un analist taiwanez al politicii Chinei contemporane, a subliniat că o asemenea evoluţie nu este surprinzătoare în regimul comunist chinez, unde „se aude doar o singură voce”.
„Nimeni nu îndrăzneşte să ridice obiecţii”, a afirmat el pentru Epoch Times.
În timp ce singurul accent al întrunirii pare să fie pe „realizările glorioase ale Partidului Comunist Chinez”, comunicatul arată semne de nervozitate în rândul conducerii de vârf a Partidului, potrivit lui Lee, invocând apelul oficialilor la unitate, pentru ca Partidul să "îşi amintească inima cu care a pornit pe vremuri la drum”.
Partidul Comunist Chinez trece printr-o situaţie dificilă. Pe plan intern, Xi Jinping se confruntă cu o criză energetică, preţuri în creştere la mărfurile de bază şi alimente, probleme financiare în sectorul imobiliar din China şi o economie în declin. În afara graniţelor Chinei, există o presiune internaţională tot mai mare care contestă represiunea regimului din Hong Kong şi Xinjiang, precum şi muşamalizarea originilor pandemiei care a zguduit comunitatea internaţională.
„Partidul Comunist nu va renunţa la conducere, iar în centrul acesteia se află Xi Jinping”, a afirmat Lee.