Gabriel Oprea: Creşterea contribuţiei la asigurarea securităţii şi stabilităţii regionale este o preocupare continuă

Creşterea contribuţiei la asigurarea securităţii şi stabilităţii regionale este o preocupare constantă iar pentru România, stat de frontieră atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru NATO, regiunile semnificativ legate de acest obiectiv sunt Zona extinsă a Mării Negre şi Balcanii de Vest, a declarat luni ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, la bilanţul MApN.
Gabriel Oprea. (Cătălin Ovreiu / www.mapn.ro)
Epoch Times România
20.02.2012

Creşterea contribuţiei la asigurarea securităţii şi stabilităţii regionale este o preocupare constantă iar pentru România, stat de frontieră atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru NATO, regiunile semnificativ legate de acest obiectiv sunt Zona extinsă a Mării Negre şi Balcanii de Vest, a declarat luni ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, la bilanţul MApN.

„Consolidarea profilului României în NATO a constituit un obiectiv a cărui realizare a continuat cu succes, Statele Unite ale Americii şi NATO apreciind România drept un aliat de nădejde, care demonstrează prin fapte această calitate. Militarii români s-au dovedit a fi cei mai buni ambasadori ai imaginii ţării noastre în lume. Ca ministru al Apărării, sunt deosebit de mândru atunci când oameni importanţi ai lumii elogiază profesionalismul camarazilor noştri”, a spus ministrul, reamintind aprecierile adresate Armatei României de preşedintele Obama, vicepreşedintele american Biden, secretarul general al NATO, Rasmussen, ambasadorul SUA în România, Gitenstein, sau comandantul ISAF din Afganistan.

Ministrul Apărării a mai spus că activităţile Armatei au vizat atât sprijinul pentru respectarea angajamentelor de stat membru NATO şi UE, cât şi activităţi specifice de cooperare internaţională în domeniul apărării, reamintind că pe parcursul anului 2011 au fost derulate o serie de programe de cooperare bilaterală cu state membre NATO şi UE şi cu alte state partenere.

„O atenţie deosebită a fost acordată Parteneriatelor Strategice cu SUA, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Franţa, Italia, Turcia, Polonia, Ungaria, precum şi cooperării cu Armata Republicii Moldova şi cu Armata Republicii Populare Chineze. Am continuat participarea şi sprijinirea formatelor multilaterale şi a iniţiativelor de cooperare regională, precum batalionul Tisa, batalionul Româno-Ungar, BLACKSEAFOR şi operaţia Black Sea Harmony. Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, militarii români au desfăşurat în afara graniţelor ţării, în teatrul de operaţii Afganistan, un comandament de brigadă şi două batalioane de manevră, fapt care dovedeşte creşterea capacităţii acţionale şi operaţionale a structurilor Armatei”, a explicat Gabriel Oprea.

Totodată, el a subliniat că participarea în Afganistan a atins nivelul maxim atât prin numărul de militari dislocaţi (1.829), complexitatea misiunilor asumate, cât şi prin potenţialul de susţinere.

„De asemenea, militarii români au continuat misiunile de pregătire şi instruire a Armatei Naţionale Afgane. Împreună cu echipele americane de reconstrucţie provincială şi cu cele formate din experţi naţionali, specialiştii militari români au participat la derularea proiectelor de dezvoltare şi la organizarea şi securizarea unor acţiuni de amenajare a fermelor pentru localnici”, a spus Gabriel Oprea.

În context el a subliniat importanţa creşterii siguranţei militarilor din teatrele de operaţii.

„O prioritate pentru mine a constituit-o creşterea siguranţei militarilor români din teatrele de operaţii. Astfel, în cadrul relaţiei excelente pe care o avem cu partenerii americani, solicitarea pe care am adresat-o omologului meu american a fost rezolvată şi am reuşit să introducem, treptat, în dotarea trupelor noastre din Afganistan 75 de vehicule blindate MRAP, aceleaşi pe care le folosesc şi aliaţii americani. Sunt cele mai eficiente vehicule de luptă disponibile, care au sporit gradul de mobilitate, siguranţă şi capacitatea combativă a batalioanelor de manevră. Complementar acestei măsuri, trupele noastre au fost înzestrate, prin efortul instituţiei noastre, şi cu alte echipamente de protecţie, care şi-au dovedit eficienţa în executarea misiunilor de luptă”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

Gabriel Oprea a reamintit de „premiera” din Afganistan când militarii Forţelor Aeriene Române au preluat, la 1 aprilie 2011, conducerea Aeroportului Internaţional Kabul, pentru o perioadă de un an, cu un detaşament de 75 de militari.

„Merită subliniat efortul deosebit depus de aviatorii militari în perioada 24 februarie - 4 martie 2011, când au realizat podul aerian între Bucureşti şi Tripoli. A fost prima operaţie de evacuare aeriană a unor cetăţeni aflaţi în pericol într-o ţară străină desfăşurată de Armata României după cel de-al Doilea Război Mondial. Aeronavele militare româneşti C-130 HERCULES şi C-27 J SPARTAN au adus în siguranţă la Bucureşti 317 cetăţeni, dintre care 231 români şi 86 străini”, a menţionat Oprea.

Referindu-se la realizările Forţelor Navale Române, ministrul Apărării a arătat că şi acestea au înregistrat „o premieră” în 2011, executând, pentru o perioadă de trei luni, o misiune de luptă.

„În conformitate cu angajamentele internaţionale asumate de ţara noastră, Armata României a participat la operaţia NATO "UNIFIED PROTECTOR". Fregata "Regele Ferdinand", cu un echipaj de 205 de marinari, a executat cu succes, în Marea Mediterană, misiuni de impunere a embargoului asupra armelor împotriva Libiei”, a afirmat ministrul Gabriel Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor