Partea intunecata a fisticului in China, partea I

William Huang intr-o statie de metrou din Chicago (The Epoch Times)
Stephanie Lam
08.04.2009

Cand cumparam fistic de la magazin, coaja lor este intotdeauna deschisa. Alegeti una cu deschiderea spre dumneavoastra si veti vedea un zambet. De aceea, poporul chinez numeste fisticul "nucile fericite" si are o traditie in a le manca in timpul Anului Nou Chinezesc. Prelucrarea produselor alimentare inainte de vanzare, totusi, nu este asa de fericita. In caz de vreme nefavorabila sau in cazul in care arborele este infectat cu ciuperci de genul Alternaria, fisticul va fi recoltat cu "gurile" inchise. In cazul in care se intampla asa ceva, lacrimile mai multor persoane vor crea acel zambet.

William Huang este unul dintre oamenii care si-au petrecut tineretea taind deschiderea cojilor de fistic cu clesti. In timpul unui interviu mi-a spus ca trebuia sa lucreze cel putin saisprezece ore pe zi. Munca era facuta in celula nr. 27 al celui de-al doilea Centru de detentie din Zhuhai, care, potrivit lui Huang era mai mica de douazeci de metri patrati si era casa a peste douazeci de oameni. Sala era plina de produse si de materiile prime din care acestea sunt facute. Pentru a urma chemarile naturale o persoana trebuia sa se catere prin aceste materiale pentru a ajunge la gaura latrinei intr-un colt, care nu era separat de restul camerei. Sala nu a fost niciodata curatata si aerul era tulbure. Huang a cunoscut un prizonier care a murit, nu pentru ca ar fi fost batut, ci pentru ca nu a putut rezista mediului.

Articole relationate

* Partea intunecata a fisticului in China, partea a II-a

Huang isi aminteste ca patul pe care il impartea cu ceilalti detinuti era format dintr-o singura bucata mare de lemn, care, in cursul zilei, devenea masa pe care erau prelucrate fisticul si alte bunuri, cum ar fi flori ornamentale si lumini de Craciun. Huang a vazut in mod surpinzator exact aceleasi produse pe rafturile de la magazinul alimentar de unde el isi face acum cumparaturile in Statele Unite.

Huang continua prin a spune ca fisticul venea de la o fabrica din apropiere. Cand au ajuns la inchisoare, fiecarui detinut i s-a dat o pereche de clesti. De la 6 dimineata pina la 10 seara - uneori pana la miezul noptii si chiar si peste noapte - zi de zi, trebuia sa faca o crapatura in fiecare coaja de fistic. Am fost marcata de descrierea lucrarilor facuta de Huang: Tineau micul fistic intr-o mana, si in alta clestele. Cu atentie, apasau clestele si taiau coaja - nici prea tare, nici prea incet. Trebuie facut incet si cu putere. Da, este greu, si in timp duce la formarea de besici pe mana, sau besici vechi se rupeau si, prin urmare, se elibera puroi si sange, care apoi picurau pe fistic. Dar tineti minte, nu era acceptabil sa se efectueze ruptura prea mare sau prea mica, nici sa se sparga coaja nici macar un pic. Facand asta la prea mult fistic ar duce la mai putin profit pentru fabrica si pentru gardienii inchisorii, ceea ce insemna pedepsirea tuturor prizonierilor din celula.

Ce fel de pedepse? Cele care i-au fost impuse lui Huang includ sa stea ghemuit timp de trei zile consecutiv, sa fie privat de somn timp de o luna, si sa i se aplice socuri cu bastoanele electrice de inalta tensiune. Dar nu fi nici prea atent, pentru ca cei doi ochi aprigi ai gardianului sunt constant holbati la tine. Cum indraznesti sa faci munca atat de incet? Huang a afirmat ca in cazul in care gardianul era in toane bune, poate ca te-ar fi lasat doar sa stai treaz toata noaptea pentru a termina volumul necesar de munca, dar, daca acesta nu era fericit in acel moment, puteai fi supus la violenta. Ba si mai mult, nu respira greu indiferent cat de stresat si de obosit esti.

Potrivit unui gardian, chiar inainte ca acestea sa fie trimise la centrul de detentie, fisticul era dezinfectat prin fumigatie cu inalbitor industrial pentru a alunga daunatorii si pentru a-i da o culoare mai luminoasa. Datorita conditiilor precare, a deficitului de nutritie, si a lipsei luminei soarelui si a exercitiului, cea mai mare parte din detinuti erau bolnavi, iar Huang i-a vazut pe unii dintre ei lesinand in timp ce taiau cojile pentru ca inalbitorul era concentrat.

Deci, ce crima a facut Huang pentru a fi tratat in acest fel? "Subminarea puterii politice a statului", cu alte cuvinte, nu era de acord cu ideile atee ale Partidul Comunist Chinez (PCC) si expunea crimele sale impotriva umanitatii.

Povestea lui Huang a inceput in 1998, cand era student la Universitatea de prestigiu Tsinghua din Beijing avand specializarea principala in instrumente de precizie si de mecanica. La acea vreme, practica chineza traditionala de cultivare Falun Gong era foarte populara in China. Ea consta in exercitii de meditatie, dar necesita, de asemenea, ca practicantii sa isi imbunatateasca caracterul moral.

Potrivit estimarilor guvernului, in termen de sapte ani de la introducerea sa publicului, 70-100 de milioane de persoane practicau Falun Gong, iar cartea sa de baza, Zhuan Falun, a fost considerata ca bestseller de publicatiile Beijing Daily, Beijing Youth Daily, si Beijing Evening Daily. Huang isi aminteste faptul ca erau locuri de practica Falun Gong in aproape toate parcurile din China, iar in campusul din Tsinghua, erau zece dintre ele.

Din moment ce invataturile despre moralitate l-au atras, Huang a inceput sa faca practica ce se bazeaza pe adevar, compasiune si toleranta de la inceputul acelui an. Ca student la universitate, Huang trebuia sa petreaca mult timp studiind, si daca statea asezat prea mult timp, picioarele lui deveneau reci. Cu toate acestea, in termen de o luna dupa ce a inceput practica Falun Gong, aceasta problema a disparut. El a devenit mai energic si era capabil sa se concentreze asupra studiilor sale mai mult.

In afara de aceasta, cartea Zhuan Falun i-a raspuns intrebarii lui despre sensul vietii, si l-a ghidat (si inca il ghideaza) sa fie o persoana mai buna. El a constatat ca, dupa ce a urmat invataturile Falun Gong, el avea, de asemenea, posibilitatea de a rezolva problemele mai bine. Ca urmare, la evaluarea morala si de inteligenta din acel an, el fost primul din clasa, la ambele aspecte, si mai tarziu, a fost acceptat intr-un program de doctorat in Tsinghua fara testare.

Povestea lui Huang era doar una din multe. In 1998, guvernul chinez a facut un studiu cu privire la sanatatea a 12731 practicanti Falun Gong, si au constatat ca o rata globala de ameliorare a starii de sanatate prin practicarea Falun Gong cu 99.1%. Din cei 80.3% din practicanti care au avut o ameliorare evidenta a starii de sanatate, 58.5% au experimentat o recuperare completa. In afara de aceasta, 96,5% din practicanti au simtit o imbunatatire semnificativa a bunastarii lor mentale.

Un exemplu ar putea fi Sterling Campbell, bateristul de la B-52's, care nu mai are dorinta de a fuma, de a consuma alcool si droguri la o luna dupa ce a inceput practica Falun Gong, studenta Emily Bell Dinan, care a invatat sa nu se supere atunci cand sora ei tipa la ea cinci ore, sau programatoarea pensionata Jane Chen, care dupa ce a citit Zhuan Falun, a acceptat faptul ca fiul ei este retardat mintal, si a inceput sa-si gaseasca fericirea.

Dar, in ciuda beneficiilor pe care Falun Gong le-a adus societatii, a inceput suprimarea de catre guvernul chinez a Falun Gong. PCC a vazut popularitatea Falun Gong la fel cum s-a intamplat cu religii ca budismul, crestinismul si islamismul. Deoarece erau mai multi practicanti Falun Gong decat membri PCC, PCC-ul, in special presedintele de atunci Jiang Zemin, a fost de parere ca Falun Gong ameninta loialitatea poporului fata de partid si de presedinte.

Cartea Zhuan Falun ce o detinea Huang era o editie piratata, pentru ca incepand cu anul 1996 cartile Falun Gong au fost interzise de la publicare. De atunci, politia a intervenit in locurile de practica ale Falun Gong de peste tot din tara. Unii emiteau zgomote neplacute prin portavoce, unii conduceau tractoare langa locurile de practica, unii chiar au utilizat furtunuri de inalta presiune pentru a-i stropi cu apa pe practicantii Falun Gong si a-i forta sa paraseasca locurile de practica. Huang a mentionat ca lui si altor studenti din Tsinghua li s-a interzis sa puna banere Falun Gong, si secretarul Comitetului Central al Partidului Comunist chinez de la Tsinghua le-a spus sa nu fie implicati in Falun Gong.

Pe 11 aprilie 1999, Adolescent Expo, o revista din Tianjin, a publicat un articol comparand Falun Gong cu Rebeliunea Boxer, o miscare violenta de la sfarsitul dinastiei Qing, sau sfarsitul secolului al XIX-lea, care a fost anti-straini si anti-crestina. Avand in vedere ca articolul a fost plin de inventii, multi practicanti Falun Gong s-au dus la biroul editorial al revistei sa le spuna editorilor despre propriile lor experiente si sa le ceara sa retraga acest articol.

Pe 22 si 23 aprilie, politisti inarmati au batut practicantii Falun Gong din fata biroului revistei si au retinut 45 din ei. Apoi le-au sugerat practicantilor Falun Gong de la locul faptei sa mearga la guvernul central de la Beijing pentru a adresa doleantele lor, pentru ca Biroul de Securitate Publica a fost implicat in aceasta problema, si nu puteau elibera practicantii fara autorizatie de la guvernul central.

Deci, pe 25 aprilie, peste 10000 practicanti Falun Gong s-au reunit in fata Biroului Consiliului de Recurs de Stat, care este aproape de Zhongnanhai, complexul conducerii chineze, pentru a solicita eliberarea practicantilor retinuti si ridicarea interdictiei pentru cartile Falun Gong. Imediat dupa ce petitia a inceput, politia le-a spus practicantilor sa-i urmeze la Zhongnanhai. Politia i-a impartit pe practicanti in doua coloane, si i-a instruit ca o coloana sa vina de la sud la nord, si celelalta de la nord la sud. Ca urmare, cele doua coloane s-au intalnit la poarta Zhongnanhai, incercuind complexul.

Cu toate ca reprezentanti dintre practicanti au putut sa vorbeasca cu premierul de atunci, Zhu Rongji, si practicantii retinuti au fost eliberati, Huang a auzit ca unii politisti imbracati in civil au dus unii practicanti din provincile straine la un loc necunoscut, iar Falun Gong a fost mai tarziu incriminat pentru "asedierea guvernului central".

Apoi, la doar cateva zile mai tarziu, a declarat Huang, unii agenti ai Partidului Comunist Chinez (PCC) au raspandit zvonul ca unii practicanti Falun Gong planuiau sa mearga la Xiangshan (Dealul Parfumurilor), un parc din Beijing, pentru a-si da foc pe data de 1 mai. Si mai mult urma sa se intample. Pe 10 iunie, PCC-ul a format biroul 610 special pentru a persecuta Falun Gong. Aceasta agentie are putere absoluta peste fiecare nivel al administratiei in PCC si peste toate celelalte sisteme politice si judiciare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor