Parlamentul R. Moldova: Harunjen nu a întrunit condiţiile de numire în funcţia de procuror general. Igor Dodon urmează să-l demită prin decret
alte articole
După cum a anunţat şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, marţi 9 iulie, deputaţii s-au întrunit în plen pentru a iniţia procedura de demisie a procurorului general, Eduard Harunjen. Astfel, cu votul a 56 de deputaţi, proiectului de hotărâre cu privire la constatarea neîntrunirii condiţiilor de numire în funcţia de procuror general a lui Eduard Harunjen, a fost adoptat, notează UNIMEDIA.
Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a menţionat că deşi pe ordinea de zi este doar un singur subiect, acest lucru nu înseamnă că şedinţa nu trebuie să se desfăşoare conform procedurilor, făcând referire la faptul că şedinţele parlamentare se desfăşoară joi şi vineri.
„Nu înţeleg de ce atâta grabă... Noi venim cu rugămintea ca să amânăm acest subiect pentru joi sau vineri, să respectăm transparenţa... de unde atâta grabă cu această hotărâre?”, s-a întrebat retoric democratul, uitând că cele mai controversate legi votate de guvernarea democrată s-au efectuat în mare grabă, iar uneori chiar şi în miez de noapte, cum a fost votarea Guvernului Filip.
„Potrivit art. 17 alineatul 1 litera E cu privire la procuratură, pentru funcţia de procuror general poate candida persoana care nu a deţinut funcţia de membru a Consiliului Superior al Procuraturii. Parlamentul va recomanda preşedintelui Republicii Moldova să emită decretul privind constatarea încetării raportului de serviciu în privinţa procurorului general”, a explicat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, iniţiator al proiectului de hotărâre cu privire la constatarea neîntrunirii condiţiilor de numire în funcţia de procuror general a lui Eduard Harunjen.
Deputatul fracţiunii PAS, Dumitru Alaiba a accentuat că actualul procuror general a avut un alt mandat decât cel stipulat în Constituţie, jucând un rol important în menţinerea şi avansarea intereselor oligarhice. Potrivit lui Alaiba, Eduard Harunjen a transformat Procuratura într-o poliţie politică, luptând pentru corupţie şi nu împotriva ei.
„În loc să investigheze furtul miliardului, l-a acoperit. Cinci ani au trecut de la furt. Rezistenţa lui Harunjen este iraţională. El nu pleacă pentru că este prea loial lui Plahotniuc”, a subliniat deputatul PAS.
Dacă în opinia deputatului democrat Sergiu Sîrbu, astăzi asistăm la un caz fără precedent, actuala majoritate şi putere alegând o cale ilegală care ar contraveni Constituţiei, atunci socialiştii sunt de altă părere. Deputatul PSRM, Bogdan Ţîrdea a afirmat că „astăzi asistăm la o zi istorică. Ştiţi că Procuratura Generală a fost topul caracatiţei mafiotice din ţară. Procuratura a servit mafiei. Aşa nu va mai fi”.
Nemulţumiţi, deputaţii Partidului Democrat au părăsit sala plenului.