UE lansează un nou program menit să contracareze proiectul comuniştilor chinezi "Centura şi Drumul"

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images)

Uniunea Europeană a anunţat, pe 15 septembrie, că introduce un nou program de investiţii numit "Global Gateway", pentru a rivaliza cu controversatul program de dezvoltare al Chinei iniţiativa "Centura şi Drumul", care este cunoscută drept "capcana datoriilor" pentru ţările mici.

În discursul său privind Starea Uniunii, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noul program va fi „un etalon” pentru investiţiile şi proiectele viitoare ale Europei din întreaga lume.

„Suntem buni la finanţarea drumurilor. Dar nu are sens ca Europa să construiască un drum perfect între o mină de cupru deţinută de China şi un port deţinut de China”, s-a adresat ea parlamentarilor din Parlamentul European, adăugând că „Trebuie să devenim mai inteligenţi când vine vorba de acest tip de investiţii”.

Von der Leyen a spus că UE şi-a clarificat obiectivele şi doreşte să facă investiţii în „infrastructură de calitate” printr-o „abordare bazată pe valori, oferind transparenţă şi bună guvernanţă” altor ţări.

„Vrem să creăm legături şi nu dependenţe”, a adăugat ea.

Anunţul ei a survenit după ce liderii Grupului celor Şapte - G7 - s-au angajat în iunie să ofere o „alternativă democratică” la programul "Centura şi Drumul", pentru a soluţiona deficitul de infrastructură din ţările sărace, care a fost exacerbat de pandemie.

Necesităţile totale de infrastructură din ţările în curs de dezvoltare vor depăşi 40 de miliarde de dolari până în 2035, potrivit unei note informative a Casei Albe.

Pentru a reduce acest decalaj de infrastructură şi a contracara influenţa crescândă a Beijingului în întreaga lume, liderii celor şapte naţiuni cele mai bogate din lume au lansat o nouă iniţiativă, numită Build Back Better World, sau B3W, pentru a ajuta la finanţarea podurilor, porturilor, drumurilor şi altor proiecte de infrastructură în ţările în curs de dezvoltare.

De la lansarea lui în 2013, proiectul "Centura şi Drumul", considerat pe scară largă drept un proiect de propulsare a dominaţiei chineze în exterior, a vărsat miliarde de dolari în proiecte de infrastructură din Africa, America Latină, Europa de Est şi Asia.

În ultimii ani însă, Beijingul a fost acuzat că a folosit diplomaţia de tip „capcană a datoriilor” pentru a atrage multe naţiuni în sfera sa de influenţă.

Washingtonul a criticat în repetate rânduri regimul chinez pentru extinderea influenţei sale geopolitice prin practici de împrumuturi prădătoare. "Centura şi Drumul" a făcut până acum numeroase victime inclusiv Sri Lanka, Muntenegru, Pakistan şi Tadjikistan, din cauza nivelurilor de împrumut nesustenabile şi a contractelor lipsite de transparenţă.

„Vrem să transformăm Global Gateway într-un brand de încredere din întreaga lume”, a spus Von der Leyen.

„Pentru ca Europa să devină un actor global mai activ, trebuie să se concentreze şi asupra următoarei generaţii de parteneriate”, a declarat ea, lăudând noua strategie UE - Indo-Pacific, care urmăreşte creşterea influenţei Europei în Asia.

Ca parte a strategiei, blocul va forma relaţii comerciale şi de investiţii mai strânse cu Taiwanul, ca răspuns la ameninţarea tot mai mare reprezentată de o China comunistă în regiune.

Von der Leyen a criticat, de asemenea, practicile de muncă forţată şi abuzurile în ceea ce priveşte drepturile omului, dar fără a numi direct China.

„Există 25 de milioane de oameni acolo, care sunt ameninţaţi sau constrânşi la muncă forţată. Nu putem accepta niciodată că sunt forţaţi să fabrice produse, şi că aceste produse ajung apoi să fie vândute în magazinele de aici din Europa”, a declarat aceasta.

„Aşadar, vom propune interzicerea pe piaţa noastră a produselor care au fost realizate prin muncă forţată. Pentru că drepturile omului nu sunt de vânzare - indiferent de preţ”, a afirmat Von der Leyen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe