Parlamentul georgian strânge şurubul împotriva manifestanţilor pro-UE. Interzice măştile şi artificiile la proteste

Poliţia georgiană dispersând protestatarii care demonstrează împotriva premierului pro rus al Georgiei (Getty Images)
Redacţia
14.12.2024

Parlamentul Georgiei a adoptat vineri o lege care interzice protestatarilor să îşi acopere faţa şi care interzice focurile de artificii şi petarde şi laserele la demonstraţii, în urma ciocnirilor dintre poliţie şi civili la protestele pro-UE.

Legea, care impune o amendă de 2 000 de lari (720 USD) pentru contravenienţi, a fost adoptată în unanimitate, potrivit Reuters.

Parlamentarii au aprobat, de asemenea, majorarea amenzilor pentru deteriorarea clădirilor şi blocarea traficului. Condamnările pentru organizarea de blocaje rutiere duc la amenzi de până la 15.000 de lari (5.400 USD).

Mai mult de 400 de persoane au fost arestate de la începutul protestelor, la sfârşitul lunii noiembrie, după ce guvernul a anunţat că va amâna candidatura ţării din Caucazul de Sud de a adera la Uniunea Europeană.

Decizia a indignat pe mulţi în Georgia, unde ideea aderării la UE este populară. Peste 100 de diplomaţi în exerciţiu au semnat o scrisoare deschisă în semn de protest şi mai mulţi ambasadori şi-au dat demisia.

Mulţi demonstranţi poartă măşti de gaze şi măşti improvizate pentru a evita să fie identificaţi, iar poliţia din capitala Tbilisi a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva lor.

Unii au aruncat cu artificii şi petarde în poliţie. Alţii au folosit lasere pentru a încerca să orbească poliţiştii şi camerele de supraveghere din faţa clădirii parlamentului de pe principala arteră din Tbilisi.

Zeci de persoane, inclusiv ofiţeri de poliţie, au fost rănite. Aproximativ 30 de persoane fac obiectul unor acuzaţii penale, doi lideri ai opoziţiei pro-europene fiind în spatele gratiilor.

Ambasadorul UE în Georgia a declarat săptămâna aceasta că tratamentul aplicat de poliţie demonstranţilor este inacceptabil şi ar putea atrage sancţiuni din partea Bruxelles-ului.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a apărat reacţia poliţiei, iar Ministerul de Interne a declarat că peste 150 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi.

Grupurile pentru drepturile omului au tras un semnal de alarmă cu privire la atacurile comise de bande de bărbaţi mascaţi în negru asupra politicienilor din opoziţie, activiştilor şi unor jurnalişti.

Acestea spun că represiunea este fără un precedent recent în Georgia, în mod tradiţional una dintre cele mai pro-occidentale şi democratice dintre fostele republici sovietice.

Parlamentul Georgiei urmează să aleagă sâmbătă un preşedinte care să o înlocuiască pe Salome Zourabichvili, un critic pro-european al partidului de guvernământ.

Singurul candidat nominalizat este Mikheil Kavelashvili, un fost deputat al partidului de guvernământ cu opinii anti-occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor