Parlamentul European: Monica Macovei versus Jacqueline McGlade
Parlamentul European şi-a dat săptămâna trecută, în cele din urmă, aprobarea pentru descărcarea de gestiune a Agenţiei Europene de Mediu pe 2010. Descărcarea de gestiune fusese întârziată mai multe luni de zile de către eurodeputata română de centru-dreapta Monica Macovei. Aceasta a elaborat raportul Parlamentului European privind conturile AEM, criticând-o în mod clar pe Jacqueline McGlade, directorul executiv, relatează European Voice.
Macovei a fost deranjată de faptul că McGlade a permis grupului Worldwatch Institute Europe să îşi stabilească sediul în birourile sale. Pe de altă parte, McGlade a declarat însă membrilor Comisiei de control bugetar din PE că nu ştia de acest aranjament fără chirie şi că i-a pus capăt imediat ce a aflat. Cu toate acestea, s-a constatat ulterior că McGlade a ţinut un discurs la ceremonia de inaugurare a grupului - la sediul Agenţiei.
Macovei a fost, de asemenea, nemulţumită de deplasările efectuate de McGlade, care s-ar fi folosit de 13% din bugetul total al agenţiei destinat deplasărilor în 2010.
McGlade a fost forţată să demisioneze din cadrul consiliului de administraţie al unei organizaţii non-guvernamentale, Earthwatch, însă doar după ce a ieşit la iveală un conflict de interese. Macovei a constatat că 29 de membri ai personalului Agenţiei Europene de Mediu, inclusiv McGlade, au efectuat deplasări de cercetare pentru a vizita proiecte privind biodiversitatea în Caraibe sau Mediterana, gestionate de Earthwatch. În schimb, Agenţia a efectuat plăţi către Earthwatch în valoare de 34.000 de euro, potrivit deputaţilor europeni.
Descărcarea de gestiune pe 2010 a fost acordată după ce Comisia de control bugetar din PE a constatat faptul că nu a fost făcută nicio remarcă critică din partea Curţii Europene de Conturi despre gestiunea din anul respectiv. Dar, din nefericire pentru McGlade, săptămâna trecută Curtea şi-a publicat raportul privind gestiunea în 2011.
Auditorii au făcut observaţii cu privire la conflictul de interese privind Earthwatch (deşi susţin că plăţile către ONG ar fi cu mult mai mici, de 6.000 de euro) şi au atras de asemenea atenţia asupra deficienţelor înregistrate la nivelul procedurilor de recrutare, un subiect criticat şi la examinarea gestiunii în 2009. Acest fapt, comentează European Voice, pică într-un moment prost pentru McGlade, al cărei mandat în funcţia de director executiv al Agenţiei Europene de Mediu expiră. Comisia urmează să anunţe lista sa scurtă în luna decembrie, după ce o va intervieva pe McGlade, alături de alţi candidaţi, însă semnalele nu arată bine.