Parlamentul European acuză Rusia de declanşarea unui "război comercial" împotriva Ucrainei

Parlamentul European, Bruxelles.
Parlamentul European, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Comisia pentru afaceri internaţionale a Parlamentului European a desfăşurat miercuri o reuniune dedicată "ameninţărilor din partea Rusiei la adresa Ucrainei' în domeniul economic. Membrii comisiei au acuzat Moscova de aspiraţia de a menţine Kievul în zona sa de influenţă, iar liderii opoziţiei ucrainene care au participat la dezbateri au dat asigurări că locuitorii ţării nu doresc să adere la 'Uniunea Sovietică 2.0". Totodată, parlamentari ruşi acuză Bruxellesul de blocarea încercărilor Kievului de a coopera atât cu Uniunea Europeană (UE), cât şi cu Rusia, şi asigură că "Ucraina îşi va conştientiza în cele din urmă interesele sale naţionale", potrivit cotidianului rus Kommersant.

"Rusia utilizează arme politice împotriva vecinilor săi, în primul rând împotriva Ucrainei, ceea ce este absolut inadmisibil într-o Europă liberă", a dat tonul discuţiilor şeful Comisiei pentru afaceri externe, Elmar Brok. Potrivit lui Brok, prin declanşarea 'războiului comercial împotriva Kievului, Moscova a încălcat Actul (Final) de la Helsinki, reguli şi acorduri internaţionale". Practic, toţi cei care au luat cuvântul au reiterat că Moscova 'lasă Ucraina fără dreptul la liberă alegere", încercând să o ţină cu forţa în sfera sa de influenţă.

Potrivit Kommersant, în timpul dezbaterilor a fost menţionat nu o singură dată numele lui Serghei Glaziev, consilierul preşedintelui rus, care a dat de înţeles marţi că, în cazul semnării acordului de asociere cu UE, Ucraina 'îşi va ceda suveranitatea Bruxellesului', va dispărea 'practic ca subiect de drept internaţional' şi va înceta să fie pentru Rusia un partener strategic. Interesul faţă de consilier a fost alimentat şi de informaţia difuzată de mass-media din Ucraina, conform căreia acesta ar putea deveni ambasador al Rusiei la Kiev. Sursele diplomatice ale Kommersant nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aceste zvonuri.

După cum a declarat deputatul Partidului Popular European, Jacek Saryusz-Wolsk, cursul Rusiei îi aduce prejudicii nu doar Ucrainei - "presiuni serioase" se exercită şi asupra Republicii Moldova şi Armeniei. Cu această opinie este de acord şi liderul fracţiunii "Batkivşina" din parlamentul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, prezent la reuniune. "Este vorba nu doar de comerţ, ci de geopolitică. Putin încearcă să creeze Uniunea Sovietică 2.0, însă noi am fost deja în URSS. Ne ajunge!", a anunţat opozantul ucrainean.

Parlamentarii europeni au propus să fie elaborată o rezoluţie care să acuze Rusia de presiuni asupra Ucrainei, iar Pavel Koval (Grupul conservatorilor şi reformiştilor europeni) a mers şi mai departe, îndemnând la semnarea acordului de asociere cu Ucraina 'mâine sau săptămâna următoare", fără a mai aştepta summitul din noiembrie al ţărilor din 'Parteneriatul Estic'.

De altfel, atât deputaţii europeni, cât şi cei ucraineni conştientizează că, pentru a se apropia de UE, Kievul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Potrivit lui Iaţeniuk, sunt trei asemenea condiţii: renunţarea la represaliile politice (eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko), modificarea legislaţiei electorale şi reformarea procuraturii. Iaţeniuk a dat de înţeles că opoziţia ucraineană este gata să devină un "aliat provizoriu" al guvernului în problema apropierii de UE, cuvinte care au stârnit o puternică aprobare din partea membrilor Parlamentului European.

Cu toate acestea, un alt opozant ucrainean care a participat la dezbateri, liderul partidului UDAR, fostul pugilist Vladimir Kliciko, a declarat că guvernul Ucrainei nu este pregătit să adopte măsurile necesare, notează Kommersant.

Poziţia autorităţilor ucrainene a fost explicată, de la Kiev, de premierul Nikolai Azarov: o reuniune a guvernului său s-a desfăşurat aproximativ în acelaşi timp cu dezbaterile din cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. Declarând că Ucraina vede în Uniunea Vamală formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan o "realitate, în care trebuie să lucrezi", premierul a amintit: "Şi Ucraina, şi Rusia au stabilit drept perspectivă adaptarea economiilor lor la normele economice".

"Bruxellesul pune problema într-un mod în care Ucraina nu poate fi în asociere cu UE şi să rămână, în acelaşi timp, un partener economic-cheie al Rusiei, făcând parte de exemplu din Uniunea Vamală", şi-a exprimat regretul şeful Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului) a Federaţiei Ruse, Aleksei Puşkov. După cum afirmă Puşkov, Rusia a propus o formulă care i-ar permite Kievului "să îmbine cooperarea atât cu UE, cât şi cu noi, însă de la Bruxelles am auzit doar că Ucraina trebuie să facă o alegere fermă".

Potrivit lui Puşkov, dezbaterile din cadrul Parlamentului European s-au transformat în "reluarea poziţiei clasice "portocalii", pe care a formulat-o la vremea sa Viktor Iuşcenko, care credea că misiunea sa este crearea unei prăpăstii adânci între Ucraina şi Rusia". Reprezentanţii cercurilor antiruseşti din Ucraina şi majoritatea antirusă din Parlamentul European au îmbrăţişat la unison aceeaşi opinie.

De altfel, Puşkov nu se îndoieşte de relaţiile ruso-ucrainene. "Chiar dacă de multe ori relaţiile dintre ţări trec prin faze critice, aceasta nu înseamnă că ele se rup cu totul una de alta. Alegerea orientării politice externe este un proces îndelungat, legat de conştientizarea de către Ucraina a adevăratelor sale interese naţionale", este convins deputatul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe