Parlamentul din Ucraina a votat să scoată „promovarea homosexualităţii” în afara legii

Marţi, parlamentul Ucrainei a făcut primul pas pentru a transforma promovarea homosexualităţii într-o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea, în ciuda apelurilor din partea grupurilor locale şi străine pentru drepturile omului, care au declarat că măsura este discriminatorie, potrivit unui raport Reuters.

Proiectul de lege, care a trecut de prima dintre cele două lecturi, nu defineşte clar ce se înţelege prin "promovarea homosexualităţii", dar spune că este o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Dacă legea este adoptată - asta necesitând semnătura preşedintelui Viktor Ianukovici - Codul penal al Ucrainei va trebui modificat pentru a aplica pedepse cu închisoarea de până la cinci ani oricui este condamnat de importul, producerea sau difuzarea "de materiale care promovează homosexualitatea".

O astfel de legislaţie ar putea să tensioneze şi mai mult relaţiile Ucrainei cu Uniunea Europeană, care a amânat un acord important de asociere cu Kievul din cauza preocupărilor legate de o pedeapsă cu şapte ani de închisoare pentru liderul opoziţiei, Iulia Timoşenko.

Cu toate acestea, sondajele de opinie dinaintea alegerilor parlamentare de pe 28 octombrie sugerează că legea este populară în rândul alegătorilor.

Homosexualitatea în sine a fost legală în Ucraina de la căderea Uniunii Sovietice, din care a făcut parte până în 1991.

Dar un sondaj de opinie realizat în 2011 de un grup local de experţi a arătat că 78 la sută dintre ucraineni percep homosexualitatea drept negativă, iar a crea o lege împotriva promovării acesteia va fi un instrument util în campania electorală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe