Timoşenko ar putea fi transferată din spital la închisoare

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Iulia Timoşenko ar putea fi transferată în viitorul apropiat din spital, unde se află de cinci luni, la închisoare, în urma solicitării adresată medicilor de Serviciul de Stat al Penitenciarelor din Ucraina. În condiţiile în care condamnata este suficient de fortificată pentru a face scandaluri, atunci ea poate compărea şi în faţa instanţei, sunt de părere reprezentanţii puterii de la Kiev, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Fostul premier Iulia Timoşenko a devenit din nou personaj central al fluxurilor de ştiri, după ce paza nu i-a lăsat în salonul de spital pe tovarăşii săi - trei dintre liderii opoziţiei unite. Mai târziu, mass-media a intrat în posesia unei înregistrări video în care vizitatorii au făcut scandal la intrare, în timp ce Timoşenko bătea în uşa salonului, cerând ca oaspeţii să fie lăsaţi să intre, iar apoi s-a culcat pe jos în semn de protest.

La rândul său, opoziţia a difuzat un discurs video al Iuliei Timoşenko, transmis în secret şi în care lidera opoziţiei îndeamnă poporul ucrainean la revoltă. 'Legile nu înseamnă nimic pentru mafia lui Ianukovici, iar drepturile omului nu au niciun fel de importanţă. Pentru ei contează doar propria înavuţire', a declarat Timoşenko din spatele gratiilor.

În paralel s-a schimbat şi tonalitatea clipurilor electorale ale opoziţiei. Dacă înainte sloganuri înflăcărate erau date citirii de o persoană necunoscută, acum în spatele cadrului se aude chiar vocea Iuliei Timoşenko, care, după cum subliniază Nezavisimaia Gazeta, ştie să convingă lumea.

Încercarea de a întrerupe tratamentul Iuliei Timoşenko şi de a o readuce pe condamnată în celulă constituie o răzbunare a preşedintelui Viktor Ianukovici şi a anturajului său pentru discursul video al Iuliei Timoşenko, sunt de părere reprezentanţi ai opoziţiei.

Experţii sunt de părere că din ambele părţi se pregătesc unele acţiuni capabile să influenţeze mersul campaniei electorale. Reprezentanţii partidului aflat la putere, Partidul Regiunilor, doresc să accelereze procesul juridic pe marginea celui de-al doilea dosar penal intentat Iuliei Timoşenko, proces care, începând din mai, se tot amână. O nouă audiere este convocată pentru 15 octombrie. Cu două săptămâni înainte de alegeri, puterea va încerca să le arate şi alegătorilor ucraineni, şi susţinătorilor occidentali ai fostului premier că aceasta nu a fost trimisă întâmplător la închisoare şi că, de la mijlocul anilor 1990, înainte de intrarea sa în politică, ea s-a ocupat cu mari maşinaţiuni financiare. În afară de aceasta, la adresa Iuliei Timoşenko se pregăteşte un nou dosar penal, cu privire la implicarea ei în cazul unei crime la comandă.

În opinia directorului Institutului pentru politică ucraineană, Konstantin Bondarenko, 'încercând să atragă atenţia faţă de liderul său formal, opoziţia vrea să îndrepte situaţia dificilă în care se află în campania electorală'. Bondarenko aminteşte că încă din primăvară adepţii lui Timoşenko s-au unit şi aspirau la primul loc pe listele de partid, însă în prezent ei se află în urma Partidului Regiunilor, dar şi a partidului UDAR al fostului pugilist Vitali Kliciko. 'Cota de popularitate a opoziţiei unite, care nu are lideri puternici şi carismatici, se topeşte. De aceea opoziţia are nevoie de Timoşenko, de vocea ei, de talentul său de convingere şi, la urma urmei, de noi scandaluri cu participarea ei', opinează expertul.

Marţi Parlamentul European avea programate audieri pe marginea rapoartelor elaborate de experţii săi cu privire la problema ucraineană. Întrebarea este în ce măsură vor putea fi considerate corecte rezultatele alegerilor parlamentare din Ucraina, dacă la cursa electorală nu au fost admişi cei mai marcanţi lideri ai opoziţiei - Iulia Timoşenko şi Iuri Luţenko. De altfel, deputaţii europeni plănuiesc deocamdată doar un schimb de opinii, fără să ia niciun fel de decizii.

Înainte de aceasta Senatul SUA şi-a exprimat într-o formă dură opinia, declarând într-o rezoluţie specială că politicienii ucraineni condamnaţi sunt persecutaţi pe motive politice şi îndemnând Departamentul de Stat al SUA să iniţieze sancţiuni împotriva conducerii ucrainene. Însă Washingtonul, la fel ca Bruxellesul, aşteaptă să vadă cum se va încheia cursa electorală din Ucraina.

Politologul Konstantin Bondarenko nu exclude că, în situaţia în care opoziţia nu va fi mulţumită de rezultatele votului, atunci adepţii Iuliei Timoşenko îi vor îndemna pe oameni să iasă în stradă, cum s-a întâmplat în 2004.

Unul dintre liderii opoziţiei unite, Viaceslav Kirilenko, a declarat luni pentru mass-media din Ucraina că Timoşenko ar putea fi eliberată chiar înainte decât prognozează Occidentul. 'Acesta este mersul evenimentelor din Ucraina, spre asta duce amplificarea crizei interne', a explicat Kirilenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe