Parlamentul a adoptat două legi pentru lupta împotriva traficului de persoane şi protejarea victimelor

Cristian Băcanu (Facebook - Cristian Băcanu)
Loredana Diacu
08.10.2024

Camera Deputaţilor, for decizional, a aprobat marţi două legi cu rol foarte important pentru combaterea traficului de persoane şi protejarea victimelor infracţiunilor, elaborate şi trecute într-un timp record prin circuitul legislativ de către Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, alături de Fundaţia Internaţional Justice Mission (IJM) şi Asociaţia ANAIS, semnalează deputatul PNL Cristian Băcanu, unul dintre iniţiatorii acestei legi şi vice-Preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane.

“România dovedeşte că este preocupată în mod real de combaterea traficului de persoane şi protejarea victimelor infractorilor, care de cele mai multe ori fac parte din reţele internaţionale. Suntem printre statele din UE care au cele mai multe persoane traficate. Era de maximă urgenţă să avem o legislaţie care să protejeze victimele şi să le pună la dispoziţie sprijinul necesar pentru a ne asigura că nu se mai întorc în exploatare şi că reuşesc să înceapă un nou capitol din viaţă, fără a fi supravegheate, controlate fizic sau emoţional”, a declarat Cristian Băcanu.

Prin Proiectul de Lege PLX449/2024 aprobat marţi, Statul român va acorda un sprijin real, concret, victimelor traficului de persoane şi ale altor infracţiuni grave precum omorul, vătămarea corporală, rele tratamente aplicate minorului, violenţa în familie, lipsirea de libertate în mod nelegal, viol, agresiune sexuală asupra unui adult sau a unui minor, ori tortură sau pornografia infantilă, explică Băcanu într-un comunicat de presă.

După intrarea legii în vigoare, drepturile victimelor vor fi aduse la cunoştinţa acestora de fiecare dată când vor fi audiate.

A fost extinsă prin această lege plaja de infracţiuni pentru care victimele pot solicita asistenţă juridică şi compensaţii financiare şi s-au modificat condiţiile de aplicare astfel:

• Este eliminat termenul de 60 de zile în care victimele trebuia să formuleze plângere penală pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege. De exemplu, acest termen era nerezonabil pentru victimele traficului de persoane fiind în mod constant criticat ca fiind extrem de scurt;

• Comisiile care acordă compensaţii sunt formate din judecători specializaţi în drept penal;

• Victimele nu trebuie să dovedească insolvabilitatea infractorilor;

• Datele victimelor vor fi protejate pentru a elimina supunerea acestora la riscuri evidente;

• Plafonul pentru acordarea asistenţei judiciare este crescut;

• Membrii de familie ai victimelor au acces la compensaţie şi asistenţă (de exemplu, în cazul unei crime). Un exemplu grăitor este cazul Caracal unde părinţii Alexandrei şi bunicii Luizei nu au putut beneficia de compensaţie din cauza legislaţiei deficitare;

• Modalitatea prin care victimele pot solicita avans din compensaţia acordată pentru daunele suferite este mult mai facilă.

Au fost făcuţi paşi foarte importanţi cu acest act normativ pentru a alinia legislaţia românească învechită la bunele practici din Europa şi SUA. Mulţumesc colegului Petre Florin Manole, cosemnatar al celor două proiecte, şi mulţumesc pentru sprijin Departamentului de Stat al SUA, Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, Ministerului Justiţiei (cu care am avut o colaborare exemplară – ministrul Alina Gorghiu şi secretarul de stat Mihai Paşca s-au implicat activ în susţinerea proiectelor), Consilierului de Stat Valentin Vătăjelu de la Cancelaria Prim-Ministrului, preşedintelui Comisiei Juridice a Senatului, Cristian Ţâgârlaş, care a acordat un sprijin fundamental şi ONG-ului ANAIS”, a mai spus Cristian Băcanu.

De asemenea, prin Proiectul de Lege PLX450/2024, forma agravată a proxenetismului este transformată în trafic de persoane. Asta înseamnă că oricine determină o persoană majoră să practice prostituţia prin constrângere, precum şi oricine determină o persoană minoră, prin orice mijloc, va fi judecat pentru trafic de persoane.

Ne asigurăm astfel că pedepsele vor fi mai mari, că persoana care încalcă legea nu va putea să primească o pedeapsa cu suspendarea executării, că DIICOT va efectua urmărirea penală şi trimiterea în judecată, precum şi că victimele vor beneficia de protecţia oferită de L. 419, proiectul descris mai sus”, a completat Băcanu.

Vestea extraordinară pentru societate este că se va realiza combaterea unitară a criminalităţii organizate de către DIICOT – ca şi unitate de parchet specializată în lupta contra mafiei", se mai arată în comunicat.

Proiectele au fost dezbătute cu reprezentanţi ai Parchetului General, DIICOT şi CSM.

Următorul pas este ca proiectele să fie transmise pentru promulgare Preşedintelui României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor