Parlamentarii PDL au părăsit sala de şedinţe a plenului Parlamentului
alte articole
Parlamentarii PDL au părăsit, marţi, plenul Parlamentului, ce urma să supună la vot componenţa Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române, în semn de protest pentru respingerea candidaţilor propuşi de democrat-liberali în structura de conducere a SRTV.
Plenul Parlamentului a respins şi cererea democrat-liberalilor ca raportul privind componenţa CA al SRTV să fie retrimis la comisiile reunite de specialitate, doar 28 de parlamentari fiind de acord cu solicitarea liderului grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader. Propunerea a fost respinsă însă cu 221 de voturi împotrivă.
Mircea Toader a susţinut, în timpul dezbaterilor, că PDL-ului i-ar fi revenit trei locuri în CA al SRTV, însă propunerile democrat-liberalilor nu au fost supuse audierii în Comisiile de cultură ale Parlamentului.
"În Comitetul liderilor de grup, când s-a pus în discuţie repartizarea, conform legii, a celor opt locuri, în conformitate cu algoritmul politic, eram îndreptăţiţi şi am solicitat să ni se repartizeze trei locuri din cele opt, însă liderii liderii PSD şi PNL au spus foarte clar că grupul PDL nu va primi niciun loc. Nu numai că este împotriva legii, nu numai că nu este un lucru de fair-play, ci este o încălcare a legii. (...) Grupul PDL şi-a menţinut punctul de vedere şi a făcut propuneri, care nu pot fi contestate din punct de vedere profesional şi etic. Acest raport arată ce s-a întâmplat la comisie, unde reprezentanţii PDL nu au fost nici măcar audiaţi. Astfel, procedural, acest raport nu poate să întrunească condiţiile legale. Considerăm acest raport inadecvat", a afirmat Mircea Toader.
La rândul său, senatorul PDL Radu F. Alexandru a susţinut că în Legislativ s-a petrecut o "premieră nefericită", parlamentarii din comisiile de cultură încălcând legea.
"Azi s-a consumat în Parlament o premieră nefericită. Domnul deputat Zgonea, un om cu o îndelungă experienţă parlamentară, ne vorbeşte de o negociere. Este adevărat, negocierea face parte din practica parlamentară, negocierea este utilă, este o cale de comunicare şi pe care trebuie să o cultivăm cu toată disponibilitatea, dar nu se poate negocia nimic împotriva legii. Astăzi s-a încălcat legea 41/1994, care spune limpede că grupurile parlamentare reunite propun candidaţi pentru opt locuri în CA. Peste asta nu există negociere. Legea s-a încălcat printr-o înţelegere a câtorva lideri de grupuri din Camera Deputaţilor. Nu ăsta este felul în care slujim instituţia Parlamentului. Suntem în faţa unei grave încălcări a legii şi tot ce înseamnă votul pe noul Consiliul de Administraţie este lovit de nulitate", a precizat Radu F. Alexandru.
În replică, deputatul PSD Valeriu Zgonea l-a invitat pe Mircea Toader să sesizeze Curtea Constituţională, însă a precizat că, din punctul de vedere al social-democraţilor, raportul a fost legal întocmit.
"Dvs. doriţi să constataţi la Curtea Constituţională, ceea ce vă invit să o faceţi. Nu mă deranjează, dar vă reamintesc că dvs. aţi mai votat nişte oameni pe la Curte şi prin alte părţi şi aţi confundat o majoritate simplă cu una calificată. Pe cale de consecinţă, afirmaţiile dvs. nu sunt reale", a spus Valeriu Zgonea.