Parlamentarii din R.Moldova încearcă vineri să aleagă şeful statului
alte articole
Parlamentul Republicii Moldova încearcă vineri, începând cu ora 15.00, să aleagă preşedintele ţării, iar în cursă nu s-a înscris până în prezent decât preşedintele Consiliului Superior al Magristraturii, Nicolae Timofti.
Candidatura lui Timofti a fost înaintată de Alianţa pentru Integrare Europeană.
Cei trei socialişti din "Grupul Dodon" şi independentul Mihai Godea au anunţat că vor lua parte la vot, dar nu au precizat dacă se vor pronunţa în favoarea lui Timofti.
Dodon a spus joi că a avut mai multe întrevederi cu Nicolae Timofti, dar a refuzat să spună dacă acesta a trecut "testul statalităţii".
"Suntem bucuroşi că am ajuns la etapa când sunt şanse suficiente pentru a alege preşedintele. Din start vreau să spun că grupul socialiştilor va participa la procedura de alegere a şefului statului. Boicotul şi baricadele nu sunt o soluţie, iar lupta politică trebuie să aibă loc în Parlament şi nu în stradă. Sper că vom avea o discuţie destul de bună", a declarat anterior Dodon.
În prezent, AIE are 58 de deputaţi, iar socialiştii au trei. Împreună, cele două formaţiuni ar reuni voturile necesare pentru alegerea şefului statului.
Republica Moldova nu are un preşedinte de doi ani şi jumătate. La 11 septembrie 2009, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a anunţat demisia.
Ultima tentativă de a alege şeful statului a fost organizată la 16 decembrie, dar a eşuat, întrucât singurul candidat înscris în cursă, Marian Lupu, nu a obţinut numărul necesar de voturi. Ulterior, scrutinul a fost declarat invalid de către Curtea Constituţională, pe motiv că nu s-ar fi păstrat caracterul secret al votului.
În cazul a două eşecuri consecutive ale Parlamentului de a alege preşedintele, trebuie să fie convocate alegeri anticipate. R. Moldova a avut deja două astfel de scrutine în ultimii doi ani şi jumătate.
Conform Constituţiei în vigoare, pentru a fi ales preşedintele este nevoie de voturile a 61 din cei 101 deputaţi ai Parlamentului moldovean. De trei ani, niciuna dintre forţele politice nu reuşeşte să aibă această majoritate.
În ianuarie, la reuniunea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, preşedintele român Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va rezolva anul acesta problema alegerii şefului statului.