DOCUMENTAR - Platforma politică a lui Nicolae Timofti
alte articole
Candidatul AIE la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este de părere că discuţiile despre unirea R. Moldova cu România sunt inutile în acest moment, pentru că niciuna dintre părţi nu este pregătită.
"Despre unire cred că trebuie de discutat mai puţin. Eu nu ştiu dacă România e gata să primească o ţară atât de săracă în componenţa sa. Până când avem o ţară pe care trebuie să o păstrăm, să o dezvoltăm, avem o istorie, Constituţie... Eu nu văd necesitatea de a discuta despre unire. Nu există condiţii pentru aceste lucru în prezent. Dacă se va ivi un moment oportun, atunci vom discuta, până atunci trebuie să-i învăţăm pe urmaşii noştri să acţioneze înţelept”, a declarat Nicolae Timofti într-o emisiune la Moldova1.
El a menţionat că la discuţiile purtate cu liderii AIE, cu socialistul Igor Dodon şi cu independentul Mihai Godea, toţi i-au cerut să fie mediator şi să nu ia parte vreunui actor politic.
Vorbind despre problema transnistreană, Nicolae Timofti a spus că unica soluţie este calea dialogului. "Discut cu oricine şi oriunde pentru că să aduc o contribuţie pozitivă în acest proces", a dat el asigurări.
În ceea ce priveşte politica externă a ţării, candidatul s-a declarat convins că "Republica Moldova nu are un alt viitor decât cel european".
"Noi trebuie ca să mergem mai departe pe calea pornită – spre Europa. Trebuie să ne integrăm în structurile europene la toate nivelele", a adăugat el.
Un alt subiect abordat a fost procesul de demitere a miniştrilor."Dacă eu voi fi ales preşedinte, orice propunere de demitere a vreunui ministru va trebui să vină din partea AIE. Prerogative de a înainta astfel de propuneri îi revin prim-ministrului. În cadrul AIE se va discuta şi împreună vor decide. Dar, dacă eu voi constata că un ministru a săvârşit o infracţiune, eu singur voi veni cu propunerea. Oricum, cred că premierul va fi primul care se va autosezia. Eu am promis că numaidecât va fi consultat fiecare reprezentant în parte pe astfel de cazuri", a spus actualul preşedinte al CSM.
Vorbind despre modificarea Constituţiei, Nicolae Timofti a spus că în viziunea sa ar fi necesare mai multe ajustări, mai ales în ceea ce priveşte alegerea şefului statului. "La etapa actuala credă că e necesar de modificat Constituţia. Cel mai bine ar fi să se ajungă la consens în Parlament. Dar, dacă va fi necesar, să facă şi referendum", a opinat sursa.
Timofti a declarat că are o viziune diferită despre cum ar trebui reformată justiţia moldovenească. "Eu am un pic o altă viziune referitor la unele chestii de principiu despre cum ar trebui reformată justiţia. E altfel decât s-a propus. Am decis că vom discuta. Sunt chestii principiale. E vorba de modul de tragere la răspundere a judecătorilor, formarea organelor de autoadministrare, cum este CSM, selectarea judecătorilor. Eu le văd un pic altfel", a spus el, menţionând că va participa cu idei şi proiecte de lege dacă va fi susţinut.
Totodată, candidatul consideră că R. Moldova trebuie să adopte o lege a opoziţiei, deoarece locul ei nu este în stradă, ci în Parlament. "Aşa lege există în ţări europene. Ea se referă la opoziţie, pentru ca aceasta să nu fie marginalizată, ca să activeze în limitele legii. Avem nevoie de linişte. Scoaterea oamenilor în stradă nu duce la progres. Dacă va fi să fiu ales, sunt gata să particip la realizarea unui astfel de proiect. Dar cu o condiţie - ca legea să fie aplicată pentru viitoarea legislatură", a explicat el.
În acest context, Tinmofti a dat asigurări că este dispus să discute cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin: "Eu aş dori să mă întâlnesc şi cu Vladimir Voronin, ca şi cu ceilalţi. Poziţionarea opoziţiei mi se pare greşită. De aceea şi vreau să ne întâlnim".