Deputaţii socialişti din Parlamentul de la Chişinău vor participa la alegerea şefului statului

Deputaţii socialişti din Parlamentul de la Chişinău vor participa vineri la şedinţa în care se va încerca alegerea şefului statului, a anunţat liderul PSRM, Igor Dodon.
Epoch Times România
14.03.2012

Deputaţii socialişti din Parlamentul de la Chişinău vor participa vineri la şedinţa în care se va încerca alegerea şefului statului, a anunţat liderul PSRM, Igor Dodon.

"Suntem bucuroşi că am ajuns la etapa când sunt şanse suficiente pentru a alege preşedintele. Din start vreau să spun că grupul socialiştilor va participa la procedura de alegere a şefului statului. Boicotul şi baricadele nu sunt o soluţie, iar lupta politică trebuie să aibă loc în Parlament şi nu în stradă. Sper că vom avea o discuţie destul de bună", a declarat Dodon.

Parlamentarii din Republica Moldova vor încerca vineri să aleagă preşedintele ţării. Coaliţia de la guvernare, AIE, a anunţat oficial luni că îl susţine pe Nicolae Timofti, şeful Consiliului Superior al Magistraturii, pentru această funcţie.

Timofti este singurul candidat aflat în cursă.

Republica Moldova nu are un preşedinte de doi ani şi jumătate. La 11 septembrie 2009, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a anunţat demisia.

Ultima tentativă de a alege şeful statului a fost organizată la 16 decembrie, dar a eşuat, întrucât singurul candidat înscris în cursă, Marian Lupu, nu a obţinut numărul necesar de voturi. Ulterior, scrutinul a fost declarat invalid de către Curtea Constituţională, pe motiv că nu s-ar fi păstrat caracterul secret al votului.

În cazul a două eşecuri consecutive ale Parlamentului de a alege preşedintele, trebuie să fie convocate alegeri anticipate. R. Moldova a avut deja două astfel de scrutine în ultimii doi ani şi jumătate.

Conform Constituţiei în vigoare, pentru a fi ales preşedintele este nevoie de voturile a 61 din cei 101 deputaţi ai Parlamentului moldovean. De trei ani, niciuna dintre forţele politice nu reuşeşte să aibă această majoritate.

În prezent, AIE are 58 de deputaţi, iar socialiştii au trei. Împreună, cele două formaţiuni ar reuni voturile necesare pentru alegerea şefului statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor