Parlamentari americani se întâlnesc cu Dalai Lama. China fumegă

Liderul spiritual tibetan exilat, Dalai Lama. (Neilson Barnard/Getty Images)
Redacţia
20.06.2024

Un grup de legislatori americani care s-au întâlnit miercuri cu Dalai Lama în India au declarat că nu vor permite Chinei să influenţeze alegerea succesorului acestuia - comentarii ce au înfuriat regimul comunist chinez, care îl consideră pe liderul spiritual tibetan în exil un "separatist periculos", scrie Reuters.

Evoluţia survine în contextul în care Washingtonul şi Beijingul încearcă să stabilizeze legăturile aflate într-un moment dificil, în timp ce India face presiuni asupra Chinei pentru a asigura o pace durabilă la frontiera lor disputată din Himalaya, la patru ani după ce o confruntare militară a tensionat relaţiile.

Cu ani în urmă, regimul comunist de la Beijing a transmis că va numi succesorul lui Dalai Lama, în ciuda faptului că acesta ar trebui să fie ales de călugării tibetani după calcule privitoare la reîncarnarea liderului decedat.

Congresmenii americani au semnalat că Washingtonul va face presiuni asupra Beijingului pentru a organiza discuţii cu liderii tibetani, care sunt în impas din 2010, pentru a rezolva problema Tibetului, printr-un proiect de lege pe care au declarat că preşedintele Joe Biden îl va semna în curând.

Deşi Washingtonul recunoaşte Tibetul ca parte a Chinei, proiectul de lege pare să pună sub semnul întrebării această poziţie şi orice schimbare ar fi un şoc major pentru Beijing, au declarat analiştii.

Grupul bipartizan de şapte persoane, condus de Michael McCaul, un reprezentant republican din Texas, care prezidează, de asemenea, comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, s-a întâlnit cu Dalai Lama - care este laureat al premiului Nobel pentru pace - la mănăstirea sa din oraşul Dharamsala, în nordul Indiei.

"Sper în continuare ca într-o zi Dalai Lama şi poporul său să se întoarcă în Tibet în pace", a declarat McCaul la o recepţie publică organizată după întâlnire.

Beijingul a încercat chiar să se insinueze în alegerea succesorului lui Dalai Lama, a spus el, dar a adăugat: "Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple".

Dalai Lama a fugit în India în 1959, după o revoltă eşuată împotriva invaziei chineze din Tibet.

În vârstă de 88 de ani, Dalai Lama se confruntă de câţiva ani cu probleme de sănătate. Liderul tibetan urmează să zboare în Statele Unite în această săptămână pentru tratament medical.

Conform credinţei tibetane, Dalai Lama se reîncarnează după moartea sa, iar actualul lider a declarat că succesorul său ar putea fi găsit în India.

Regimul comunist a declarat că tradiţia trebuie să continue, dar că liderii comunişti, oficial atei, au dreptul de a aproba succesorul.

Grupul american, din care face parte şi fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, a sosit marţi pentru o vizită de două zile.

Beijingul, care îl numeşte pe Dalai Lama un "separatist periculos", a declarat că este serios îngrijorat de proiectul de lege şi de vizita congresmenilor americani, îndemnându-i să nu contacteze ceea ce numeşte "clica lui Dalai" şi cerându-i lui Joe Biden să nu semneze proiectul de lege.

Ministerul indian de Externe nu a oferit niciun comentariu imediat cu privire la vizita congresmenilor.

Preocupările legate de puterea crescândă a Chinei, printre altele, au împins New Delhi şi Washingtonul mai aproape în ultimele două decenii.

În timp ce oficialii chinezi se irită la orice interacţiune a lui Dalai Lama cu oficiali din alte ţări, Biden nu s-a întâlnit cu liderul tibetan de la preluarea mandatului în 2021 şi nu este clar dacă programul de tratament al liderului tibetan va permite o asemenea întâlnire.

"Aprobarea prezidenţială pentru proiectul de lege ar fi mult mai îngrijorătoare pentru China decât dacă Biden sau orice alt lider se întâlneşte cu Dalai Lama", a declarat specialistul în Tibet Robert Barnett de la Şcoala de Studii Orientale şi Africane (SOAS) din Londra.

Aprobarea proiectului de lege de către Congres a fost un "progres semnificativ", a declarat într-un interviu pentru Reuters Penpa Tsering, liderul politic al guvernului tibetan în exil.

"Acest lucru ne va oferi un instrument pentru a lucra cu alte guverne", a declarat el în biroul său din Dharamsala.

Dar Dalai Lama a încercat întotdeauna să obţină "autonomie sau o cale de mijloc, nu independenţă" pentru Tibet, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor