Parlamentarele din 2025, în pericol. Şeful SIS de la Chişinău: La Moscova a fost creat centrul de comandă controlat de FSB şi coordonat de fugarul Şor
La Moscova „a fost instituit un centru operaţional de comandă, sub coordonarea autorităţilor ruse, care avea drept obiectiv primordial compromiterea referendumului republican şi a scrutinului prezidenţial” din Republica Moldova, a comunicat şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău, Alexandru Musteaţă.
În cadrul şedinţei plenare a Parlamentului Republicii Moldova de joi, 12 decembrie, directorul SIS, Alexandru Musteaţă, a prezentat şi un raport instituţional cu privire la fraudele electorale identificate şi constatate de către instituţia pe care o conduce, în cadrul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului republican constituţional din această toamnă.
Raportul cuprinde informaţii detaliate şi complexe despre formele de manifestare ale imixtiunii externe în procesul electoral din Republica Moldova, inclusiv aspecte ce ţin de finanţare ilicită, campanii de propagandă, dezinformare etc.
„În acest scop, factorul rus l-a desemnat pe Ilan Şor drept conducător al acestui grup criminal, oferindu-i acestuia tot spectrul de instrumentar necesar: resurse financiare, mediatice, umane, logistice, tehnice, precum şi suportul contra-informativ.
Drept urmare, a fost identificată şi contracarată activitatea unor pseudo-observatori implicaţi în monitorizarea alegerilor; au fost prevenite şi anihilate atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale; preîntâmpinate acţiuni subversive de perturbare a ordinii publice; documentate cazuri de cumpărare a voturilor; dejucate planuri de compromitere a activităţilor secţiilor de vot din străinătate (scenariul alertelor false cu bombă) etc.”, se arată în comunicatul de presă al SIS.
Totodată, Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău a sesizat despre riscurile de securitate generate de ascensiunea vădită a factorului rus în exploatarea instrumentarului de influenţă informaţională. Această platformă a fost utilizată activ de către Federaţia Rusă pentru propagandă şi distribuirea dezinformării.
Astfel, influenţa externă în anul electoral 2024 s-a realizat cu utilizarea platformelor, agenţilor de influenţă şi instrumentelor tipice unei imixtiuni hibride. Potrivit SIS, platformele principale utilizate au fost entitatea EVRAZIA - platformă folosită de oligarhul fugar Ilan Şor să trimită bani în Moldova pentru întreţinerea reţelei sale de activişti şi susţinători şi a partidelor sale politice controlate de la Moscova, condusă de fosta contabilă a Partidului Şor Nelli Parutenko, şi aşa numitul bloc ”Pobeda” (victorie, n.r.).
Agenţii de influenţă, care au fost şi rămân a fi grupul criminal organizat ”Şor”, persoanele afiliate acestuia şi alte persoane aflate sub sancţiuni internaţionale, precum şi în căutare naţională şi internaţională, se numără printre platformele utilizate de Rusia în procesul electoral din Republica Moldova. Instrumentele utilizate mai includ finanţări clandestine de către centrele subversive externe, dezinformare, corupţie, finanţarea ilegală a campaniilor electorale, tentative de destabilizare, acţiuni de sabotaj şi altele, notează şeful SIS.
„În primul trimestru al anului 2024, la Moscova a fost creat un centru operaţional de „comandă/coordonare” sub protecţia şi controlul autorităţilor ruse (implicit FSB), care este coordonat de cetăţeanul Ilan Şor (condamnat definitiv în Republica Moldova la 15 ani de închisoare, aflat în căutare şi sub sancţiuni internaţionale pentru spălare de bani şi tentative de destabilizare a RM), care s-a stabilit la Moscova.
Ca urmare, pentru anul electoral 2024, target-ul nr.1 al Centrului operaţional de la Moscova a devenit compromiterea referendumului, se arată în raportul SIS. Astfel Centrul de comandă/coordonare a operaţiunii de imixtiune externă, care după construcţia sa reprezintă o schemă piramidală, avea următoarea organigramă:
- la Moscova a fost stabilit staff-ul coordonator cu departamente distincte responsabile de tehnologii politice, organizare, finanţe şi logistică;
- la Chişinău a fost stabilit staff-ul executiv – responsabil de aspectele juridice, relaţii publice, coordonarea lucrului cu tinerii, organizare şi logistică dar şi instruirea vorbitorilor în cadrul întâlnirilor electorale.
„Concluzia este simplă. Republica Moldova a fost şi parţial este supusă unui set de acţiuni de influenţă hibridă cu utilizarea grupurilor criminal organizate a platformelor quasi-legitime înregistrate în alte jurisdicţii cu bugete deosebit de mari oferite de către Federaţia Rusă, cu cetăţeni ai Republicii Moldova, care în mod conştient lucrează în interesul unui start străin şi desfăşoară acţiuni contra Moldovei şi cetăţenilor ei.
În prezent SIS lucrează cu o atenţie sporită pentru că ingerinţele străine sunt departe de a se fi încheiat şi este foarte clar că vom avea parte de agresiuni directe asupra alegerilor parlamentare din 2025. Serviciul continuă să lucreze cu partenerii şi instituţiile naţionale de aplicare a legii pentru a putea avea alegeri parlamentare libere şi corecte”, a declarat şeful SIS în cadrul audierilor din Parlamentul de la Chişinău.
Raportul detaliat şi integral cu descrierea şi demonstrarea întregului spectru de imixtiuni externe în procesul electoral care s-a desfăşurat anul curent în Republica Moldova poate fi accesat aici.