Papahagi: Mă enervează la culme infatuarea clujeană şi autoglorificarea administraţiei
alte articole
Mă enervează la culme infatuarea clujeană şi autoglorificarea administraţiei, mai scutiţi-mă cu "calitatea vieţii" şi "oraşul comoară", a declarat Adrian Papahagi, membru fondator al M10 şi profesor la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai.
"Avem un trafic infernal, un praf colosal, un centru ponosit, cu vitrine goale şi second-handuri jalnice şi o cantitate de cocalari în continuă creştere. Se construieşte la fel de anarhic şi de urât ca în restul ţării, se conduce la fel de prost şi de nesimţit. Ochiul e agresat la tot pasul de reclame şi panouri de prost gust, de cabluri şi stâlpi oribili.
Monumentele noi ale Clujului sunt o oroare, de la ghilotina şi Avrămuţul lui Funar la haznalele zise fântâni arteziene de pe Eroilor (zis şi floaşter). Muzeele Clujului arată ca naiba, de la ponositul Muzeu de artă din splendid-delabratul palat Bánffy până la veşnic închisul muzeu de istorie.
Nu mă încălzesc un stadion falimentar, care înghite bani publici, nici 3 străzi renovate electoral (era cazul!). Dezvoltarea Clujului nu se datorează administraţiei, ci universităţilor, care au atras şi au produs inteligenţă (atâta cât se poate la nivelul României)", a scris Adrian Papahagi pe contul său de Facebook.
Ca să ne convingem cât de rău arată Clujul de fapt, profesorul ne îndeamnă să îl comparăm cu orice oraş din Cehia, Slovacia, Polonia sau Ungaria.
"Hai să avem pretenţii ceva mai înalte de la un oraş cu peste 300.000 de locuitori, care atrage aproape 100.000 de studenţi şi stă pe un buget de câteva sute de milioane de euro!", a subliniat Adrian Papahagi.