Papa Francisc propune ideea unei vizite papale în Coreea de Nord
alte articole
Papa Francisc şi-a exprimat dorinţa de a vizita Coreea de Nord dacă se pot face aranjamente.
Este pentru a doua oară când Papa îşi exprimă interesul de a vizita ţara condusă de cel mai paranoic regim comunist al planetei.
De asemenea, el şi-a exprimat simpatia pentru familiile care au fost separate de războiul coreean de 70 de ani.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a adresat în 2018 o invitaţie papei să viziteze Nordul comunist, în urma unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Coreea de Nord şi de Sud, după trei summituri inter-coreene.
Invitaţia de a vizita Phenianul a fost transmisă în octombrie 2018 - pe fondul abordării mai prietenoase a relaţiei cu Coreea de Nord de către administraţia Donald Trump - de către preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, când a vizitat Vaticanul în timpul unui turneu în Europa.
Moon Jae-in, unul dintre cei mai controversaţi preşedinţi sud-coreeni, este el însuşi unul dintre cei care au reuşit să fugă din Coreea de Nord, un vast lagăr de concentrare în aer liber.
Potrivit BBC, propunerea a fost considerată un gest conciliant din partea Coreei de Nord. Cu toate acestea, planurile pentru o vizită papală au căzut după ce discuţiile dintre Kim şi fostul preşedinte american Donald Trump s-au destrămat în Hanoi în 2019.
Papa Francisc i-a spus episcopului Lazarus You Heung-sik, liderul eparhiei Daejeon, în timpul unei întâlniri la Vatican, că ar fi dispus să reînvie ideea dacă „pregătirile relevante vor fi finalizate”.
Niciun papă nu a făcut vreodată o călătorie în Coreea de Nord, iar Coreea de Nord şi Vaticanul nu au legături diplomatice.
Dacă Papa Francisc este invitat din nou în Coreea de Nord, va fi a doua invitaţie adresată unui papă. Predecesorul său, Papa Ioan Paul al II-lea, a fost invitat de liderul nord-coreean Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, să viziteze ţara în 2000.
Potrivit AP, Vaticanul a insistat la momentul respectiv că o vizită ar putea avea loc numai dacă nord-coreenii vor accepta preoţi catolici.
Atât China comunistă, cât şi Coreea de Nord - un stat vasal al regimului comunist chinez - interzic Biserica Romano Catolică. Pentru a crea iluzia că respectă libertatea de credinţă, regimul de la Beijing a creat Biserica Catolică Patriotică, sau Asociaţia Bisericilor Patriotice, complet controlate de Partidul Comunist Chinez, care este o organizaţie atee.