Papa Francisc la Rio de Janeiro, pentru a se întâlni cu tinerii din întreaga lume (presa italiană)
alte articole
Prima călătorie în străinătate a papei Francisc, care se deplasează luni în Brazilia, unde va participa la Rio de Janeiro la cea de-a XXVIII-a ediţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului (ZMT), în perioada 23-28 iulie, se află luni pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Italia şi de la Vatican.
Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că primul papă iezuit şi latino-american din istorie, papa Francisc, originar din Argentina, desfăşoară prima sa vizită în străinătate în Brazilia, pe continentul cel mai catolic din lume, confruntat cu creşterea numărului evangheliştilor şi cu inegalitatea socială.
Scopul principal al vizitei sale apostolice, care va avea loc în perioada 22-29 iulie la Rio de Janeiro, este participarea la Zilele Mondiale ale Tineretului catolic (ZMT, programate între 23 şi 28 iulie). Între 1,5 şi 2 milioane de tineri, în cea mai mare parte din America de Sud, sunt aşteptaţi la acest eveniment deosebit, după surprinzătoarea renunţare la pontificat a papei Benedict al XVI-lea, din februarie, urmată de alegerea istorică a cardinalului Jorje Mario Bergoglio, 'sosit de la capătul lumii', precizează principalul cotidian roman.
Pe parcursul primelor sale 100 de zile de pontificat, papa Francisc, în vârstă de 76 de ani, şi-a câştigat o popularitate surprinzătoare, graţie atitudinii sale modeste şi apropiate de oameni, chiar dacă urmează aceeaşi doctrină a austerului său predecesor. Papa Francisc ajunge în Brazilia, unde, doar cu câteva săptămâni în urmă, revolta faţă de corupţie, proasta calitate a serviciilor publice şi creşterea discrepanţei între bogaţi şi săraci erau la paroxism, notează La Repubblica.
El însuşi fiul unor emigranţi italieni, fostul arhiepiscop de Buenos Aires 'cunoaşte bine aceste probleme şi nu se teme de eventualele manifestaţii care ar putea să-i perturbe vizita', a mărturisit recent prietenul său arhiepiscopul emerit de Sao Paulo, Claudio Hummes, citat de publicaţia amintită.
Papa Francisc, care şi-a ales numele în onoarea Sfântului din Assisi, pentru a arăta că Biserica catolică trebuie să fie modestă, a denunţat până acum, în repetate rânduri, 'tirania banilor','capitalismul sălbatic' şi 'globalizarea indiferenţei' faţă de dramele refugiaţilor şi imigranţilor.
'Cred că în Brazilia îşi va urmări, aprofunda şi expune poziţia sa socială. Încă de la alegerea sa (pe 13 martie, n.r.), Francisc a început să denunţe noile forme de sclavagism, exploatarea, inegalitatea şi iresponsabilitatea anumitor puteri sociale', estimează Marco Politi, vaticanistul publicaţiilor romane Il Fatto Quotidiano şi La Repubblica.
Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă că, la Rio de Janeiro, papa argentinian, numit recent 'Omul anului' de către ediţia italiană a revistei Vanity Fair, 'va face câţiva paşi pe străduţele din favela Varginha, unde se va întâlni cu câteva familii, va mai vizita bolnavi în spitale şi va face un pelerinaj la Sanctuarul marian din Aparecida'. Dar, mai ales, se va întâlni cu tineri din lumea întreagă, în cadrul acestui 'Woodstock catolic' sărbătorit o dată la doi ani, într-un oraş diferit. Totuşi, cei responsabili cu protecţia papei nu exclud modificări de program de ultim moment, Francisc având obiceiul 'de a crea surprize'.
'La Rio, din toate colţurile lumii', titrează Osservatore Romano, cotidianul Sfântului Scaun (fondat în 1861, n.r.), care subliniază faptul că primul papă din afara Europei din ultimele şapte secole, Francisc, care a refuzat fastul palatelor de la Vatican, a evitat să-şi programeze dineuri oficiale cu autorităţile braziliene, preferând să se întâlnească cu tinerii şi cu preoţii.
Publicaţia Il Messaggero de la Roma scrie că acest papă foarte mediatizat creează numeroase aşteptări în America de Sud şi mai ales în Brazilia, ţara cea mai catolică din lume (peste 123 de milioane de credincioşi, potrivit statisticilor din 2010), dar în care evangheliştii au crescut numeric foarte mult, pentru a ajunge la 22,2% din populaţie (42,3 milioane), şi în care tradiţiile afro-braziliene se contopesc cu alte culturi.
Raportor în 2007 al documentului final al Consiliului episcopal latino-american privind problemele continentului, când încă era doar 'cardinalul Bergoglio', Francisc va lăsa amprenta pontificatului său, chiar de la această primă vizită, potrivit publicaţiei menţionate.
'Vom vedea dacă va urma sau nu protocolul şi dacă va evita discursurile tradiţionale de bun venit cu autorităţile', explică cotidianul roman amintit, care nu exclude posibilitatea reconcilierii cu Teologia Eliberării, curent teologic născut în America Latină şi reprimat sever de papa Ioan Paul al II-lea. Reconcilierea cu acest curent teologic şi cu adepţii lui, precum brazilianul Leonardo Boff, ar putea consolida 'revoluţia pacificatoare' începută de Jorge Mario Bergoglio când a afirmat, încă de la sosirea sa la conducerea Bisericii catolice, că 'dorim o biserică săracă, pentru săraci'.
Cotidianul catolic Avvenire (fondat la Milano în 1968, n.r.) scrie că Zilele Mondiale ale Tineretului (ZMT) de la Rio de Janeiro, la care vor participa între 1,5 şi 2 milioane de tineri catolici din întreaga lume, care vor sosi în Brazilia pentru a se ruga împreună cu papa Francisc, în perioada 23- 28 iulie, continuă iniţiativa lansată în 1986 de către papa Ioan Paul al II-lea.
La începutul pontificatului său, în 1978, la vârsta de 58 de ani, Karol Wojtyla, pe vremea aceea 'vizibil sportiv şi dinamic', se adresa tinerilor cu cuvintele: 'Voi sunteţi viitorul lumii şi speranţa Bisericii!'. Până la moartea sa, pe 2 aprilie 2005, papa Ioan Paul al II-lea a întreţinut relaţii privilegiate cu noile generaţii ale Bisericii catolice.
După succesul celor două întâlniri de la Roma din 1984 şi 1985, Ioan Paul al II-lea creează oficial, în 1986, în Cetatea Eternă, Zilele Mondiale ale Tineretului catolic, care au devenit între timp mari întâlniri de masă. Au urmat Buenos Aires (1987), Santiago de Compostela (Spania, 1989), Czestochowa (Polonia, 1991), Denver (Statele Unite, 1993), Manila (1995), Paris (1997), Roma (2000), Toronto (Canada, 2002), Köln (Germania, 2005), Sydney (2008), Madrid (2011), precizează publicaţia menţionată.
Odată cu aceste întâlniri periodice, care adună de fiecare dată sute de mii de participanţi (1,5 milioane la ultima ediţie de la Madrid, potrivit Vaticanului), Biserica catolică, care revendică 1,2 miliarde de adepţi în întreaga lume, îşi expune 'tinereţea şi dimensiunea sa planetară', două calităţi pozitive 'pentru a seduce lumea, în căutarea unor repere comune'.
În acest an, peste 1,5 milioane de pelerini sunt aşteptaţi la Rio de Janeiro, potrivit organizatorilor. Brazilia numără peste 123 de milioane de catolici, din 194 de milioane de locuitori, iar America Latină este continentul cel mai catolic din lume, relevă publicaţia menţionată.
Cotidianul La Stampa din Torino precizează programul călătoriei papei Francisc în Brazilia, între 22 şi 29 iulie, pentru cea de-a XXVIII-a ediţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului (ZMT), de la Sanctuarul marian din Aparecida, la Copacabana, trecând printr-o favelă din Rio. La puţin timp după sosirea sa la Rio de Janeiro, luni seară, la orele locale 16: 00 (19: 00 GMT), papa va avea o întâlnire privată cu preşedintele brazilian Dilma Roussef.
Suveranul pontif va mai vizita pe 24 iulie Sanctuarul marian din Aparecida, situat la jumătatea drumului dintre Rio de Janeiro şi Sao Paulo, unde se va ruga în faţa micii statui a Fecioarei Maria, protectoarea Braziliei. Papa Francisc cultivă un devotament special faţă de Fecioara Maria. A doua zi după alegerea sa în fruntea Bisericii, el a mers în Biserica Sfânta Maria cea Mare (Santa Maria Maggiore) din Roma, subliniază principalul cotidian torinez.
După ce va primi cheile oraşului şi va binecuvânta steagurile Jocurilor Olimpice din 2014, pe 25 iulie, papa se va îndrepta spre favela Varginha, una dintre zonele cele mai sărace şi, până de curând, dintre cele mai periculoase din marea metropolă Rio de Janeiro, unde se va întâlni cu locuitorii. În aceeaşi zi, va lua parte la o ceremonie cu tinerii participanţi la ZMT, pe celebra plajă de la Copacabana.
De asemenea, Francisc se va întâlni, pe 26 iulie, cu un grup de tineri deţinuţi. Papa a uimit deja lumea, în luna martie, când a spălat picioarele unor tineri deţinuţi, printre care şi o tânără musulmană, într-o închisoare de lângă Roma. În aceeaşi zi se va confesa şi apoi va lua masa cu câţiva tineri participanţi la ZMT, înainte de a conduce ceremonia 'Via Crucis' pe plaja de la Copacabana.
În ultimele zile ale vizitei sale în Brazilia, suveranul pontif va mai oficia o slujbă pe 'Campus fidei ' (Câmpul credinţei) din Guaratiba, un teren vast, în curs de amenajare, la aproximativ 40 de kilometri la vest de Rio de Janeiro, şi va participa la ceremonia de închidere a ZMT, eveniment supranumit şi 'Woodstock-ul catolic', conchide publicaţia menţionată.