Până la 300 de mii de persoane sinistrate in Beirut, afirmă guvernatorul oraşului

Explozie masivă în Beirut
Explozie masivă în Beirut (Captură video social media)

După explozia masivă de marţi la Beirut, pe care premierul Libanului a atribuit-o unei cantităţi de 2.750 de tone de azotat de amoniu care era stocată în mod neglijent într-un depozit din port din 2013, guvernatorul Beirutului a estimat că daunele sunt atât de uriaşe în oraş, încât au lăsat sute de mii de persoane fără adăpost.

În timpul unei conferinţe de presă, guvernatorul Libanului, Marwan Abboud, a descris, în timp ce încerca să îşi reţină lacrimile, că cele două explozii care au făcut 100 de victime şi peste 4.000 de răniţi au generat pagube de cel puţin trei miliarde de dolari, devastând până la jumătate din oraş.

"Am făcut un tur al Beirutului, daunele se pot ridica la trei, până la cinci miliarde de dolari", a estimat Abboud. Guvernatorul a spus că este posibil ca până la 300.000 de locuitori ai oraşului să fi rămas fără adăpost, dat fiind că în multe cazuri ziduri întregi ale clădirilor au fost smulse de unda de şoc explozivă.

Forţa explozivă este estimată pe scară largă în rapoartele internaţionale ca fiind o cincime din dimensiunea exploziei de la Hiroshima.

Preşedintele Libanului a declarat stare de urgenţă timp de două săptămâni şi a plasat oficialii autorităţii portuare în arest la domiciliu, în aşteptarea unei anchete.

Din imaginile transmise pe scară largă, se poate observa explozia din mai multe unghiuri, fiind cea mai mare din istoria Libanului. Clădirile şi locuinţele aflate la câţiva kilometri de epicentru au fost puse la pământ şi pe aproape întreaga rază a capitalei au fost spulberate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe