Paltin Gheorghe Sturdza, reţinut de DNA în dosarul retrocedărilor

Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de pădure care fi fost retrocedate ilegal, a fost reţinut joi de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul retrocedărilor ilegale de teren, în care mai sunt anchetaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.
Sigla şi sediul DNA (Epoch Times România)
P. P.
23.10.2014

Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de pădure care fi fost retrocedate ilegal, a fost reţinut joi de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul retrocedărilor ilegale de teren, în care mai sunt anchetaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, relatează Mediafax.

Anchetatul a fost adus în jurul orei 11.30 la sediul DNA Braşov, fără a face declaraţii la intrarea în sediu, şi a ieşit în jurul orei 15.30, purtând o pereche de cătuşe la mâini.

După aproape patru ore de audieri, Paltin Gheorghe Sturdza a fost scos din sediul DNA, fără să dea vreo declaraţie presei. Acesta ar urma să fie dus la sediul instanţei supreme, urmând să se judece propunerea de arestare preventivă.

Gheorghe Paltin Sturdza, fost proprietar a zeci de mii de hectare de terenuri forestiere, ar fi obţinut prin mijloace ilegale peste 40.000 de hectare de pădure.

Miercuri noaptea, la DNA Braşov a fost audiat şi fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, procurorii anticorupţie emiţând ulterior o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele acestuia.

Procurorii susţin că Andrei Hrebenciuc a luat parte la constituirea unui grup infracţional organizat, fiind acuzat şi de complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Procurorii au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a acestuia.

Din informaţiile furnizate de instituţia anticorupţie reiese că alături de Paltin Sturdza, la formarea grupului infracţional au mai participat Ioan Adam, Dan Costin Bengescu şi Viorel şi Andrei Hrebenciuc.

Toate persoanele implicate ştiau că preţul stabilit era mai mic decât cel real, iar diferenţa de preţ ce urma sa fie obţinută din vânzarea pădurii ajungeau la Viorel Hrebenciuc şi Dan Costin Bengescu. În schimb, cei doi beneficiari trebuiau să faciliteze obţinerea de decizii favorabile de la funcţionari responsabili cu punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

”Prin disimularea adevăratei naturi a provenienţei folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracţiunea de trafic de influenţă. Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan - deputat PSD) cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma sa fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel şi al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012”, se arată în comunicatul DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor