Palestinienii resping criticile SUA privind îmbunătăţirea statusului lor în cadrul ONU

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas. (Carsten Koall / Getty Images)
Epoch Times România
17.10.2012

Palestinienii au respins marţi criticile SUA privind propunerile acestora pentru o îmbunătăţire a statusului lor în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declarând că manevra mai degrabă ar ameliora decât ar prejudicia perspectivele unui acord de pace cu Israelul, potrivit unui raport Reuters.

După ce anul trecut nu a reuşit să câştige recunoaşterea integrală a statalităţii în cadrul organismului mondial, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas încearcă acum o promovare mai puţin ambiţioasă de "stat non-membru", care este posibil să fie aprobată prin vot în cadrul Adunării Generale a ONU.

Israelul vede campania palestiniană ca o încercare de a eluda negocierile bilaterale aflate în impas din 2010, din cauza aşezărilor evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est - opoziţie susţinută de Statele Unite ale Americii.

Agenţia palestiniană oficială de ştiri, WAFA, a declarat că Abbas a trimis marţi o scrisoare preşedintelui SUA, Barack Obama, în care a apărat iniţiativa de la ONU şi şi-a reiterat angajamentul faţă de instituirea paşnică a unei Palestine suverane alături de Israel.

Luni, reprezentantul SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Susan Rice a spus că oferta palestiniană "doar pune în pericol procesul de pace".

Statusul actual al palestinienilor la ONU este de "entitate observatoare". Dacă Abbas câştigă, acesta s-ar schimba în "stat observator", acordând palestinienilor acces la organisme cum ar fi Curtea Penală Internaţională, unde ar putea depune plângeri împotriva Israelului.

Vuk Jeremic, preşedintele Adunării Generale a ONU, care are 193 de membri, a declarat că problema va fi probabil dezbătută la mijlocul lunii noiembrie, după alegerile prezidenţiale din SUA.

Palestinienii au nevoie de o majoritate simplă pentru a-şi schimba statusul, dar cred că între 150 şi 170 de naţiuni vor vota în favoarea lor.

Congresul SUA a îngheţat un ajutor financiar mult dorit în valoare de 200 milioane de dolari pentru palestinieni, după ce aceştia au început campania lor pentru statalitate la Organizaţia Naţiunilor Unite, anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor