ONU: Obama denunţă intoleranţa şi solicită respectarea drepturilor fundamentale
În discursul său de marţi, din cadrul celei de-a 67-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, preşedintele Obama şi-a concentrat atenţia asupra crizei din Orientul Mijlociu pentru a denunţa intoleranţa, susţinând în acelaşi timp libertatea de exprimare şi dreptul la auto-determinare.
"Astăzi, trebuie să declarăm că această violenţă şi intoleranţă nu îşi are locul printre naţiunile noastre unite", a spus Obama.
Preşedintele a început prin onorarea ambasadorului SUA în Libia, Christopher Stevens, ucis în atacurile asupra Consulatului SUA din Benghazi, descriind atacurile asupra instalaţiilor SUA din Egipt, Pakistan şi Yemen ca înrudite cu atacurile asupra valorilor fundamentale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.
"Ele reprezintă un atac asupra idealurilor pe care au fost fondate Naţiunile Unite", a spus el, "ideea că oamenii îşi pot rezolva diferendele în mod paşnic, că diplomaţia poate lua locul războiului, că într-o lume interdependentă toţi trebuie să conlucrăm pentru o mai mare oportunitate şi pentru securitatea cetăţenilor noştri."
Preşedintele a abordat problemele cele mai presante din Orientul Mijlociu, spunând liderilor mondiali că America îi va sancţiona pe cei care "persecută" oamenii din Siria şi că îi va sprijini pe cei care lucrează pentru "binele comun".
El a reafirmat poziţia administraţiei sale privind Iranul, susţinând că "Statele Unite vor face ceea ce trebuie pentru a împiedica Iranul să obţină o armă nucleară."
El a cerut israelienilor şi palestinienilor să lase în urmă anii de conflict şi a reiterat politica americană.
"Drumul este greu, dar destinaţia este clară - un stat evreu sigur, Israel, şi un stat independent şi prosper, Palestina", a spus el.
Toleranţă
Filmul "grosolan şi dezgustător" care a declanşat atacurile nu a reprezentat punctul de vedere al americanilor, la fel cum atacul extremist asupra instalaţiilor americane nu i-a reprezentat pe toţi credincioşii Islamului, a afirmat el, amintind liderilor mondiali că mai mulţi adepţi ai Islamului au murit ca rezultat al extremismului islamic decât adepţi ai altor credinţe.
Obama a adăugat că Statele Unite nu vor interzice clipul video, pentru că libertatea de exprimare este o valoare americană fundamentală, chiar dacă opiniile exprimate sunt uneori jignitoare.
"Cea mai puternică armă împotriva discursului plin de ură nu este represiunea, ci mai mult discurs - vocile toleranţei care luptă împotriva bigotismului şi blasfemiei şi care ridică valorile înţelegerii şi respectului reciproc pe culmi înalte", a spus el.
Obama a avertizat că "intoleranţa şi violenţa" împotriva Occidentului ar putea fi utile iniţial pentru a uni diviziunile interne, dar vor conduce în cele din urmă "nu la putere şi prosperitate, ci la haos."
El a evidenţiat protestele paşnice intitulate „Primăvara arabă”, spunând că ele au adus "mai multe schimbări în ţările majoritar musulmane decât un deceniu de violenţă", dar a admis că pentru a realiza "adevărata libertate" a fost nevoie de "muncă grea".
"Totul depinde de libertatea cetăţenilor de a vorbi liber şi de a se aduna fără teamă, de statul de drept şi de un proces echitabil care să garanteze drepturile tuturor oamenilor", a spus Obama.
Într-o referire la tensiunile în creştere din Marea Chinei de Sud, Obama a cerut liderilor să nu alimenteze naţionalismul pentru a distrage atenţia de la problemele economice şi politice.
"Cei de la putere trebuie să reziste tentaţiei de a suprima dizidenţii. În vremuri economice dificile, ţările ar putea fi tentate să considere toţi oamenii drept duşmani, atât din ţară cât şi din străinătate, mai degrabă decât să se concentreze asupra unei reforme minuţioasă", a susţinut el.
Guvernele trebuie să atragă încrederea şi să servească poporul, nu interesele proprii, a afirmat el.
"O foarte mare parte din atenţia noastră se îndreaptă spre ceea ce ne desparte. ... Dar când se îndepărtează toate aceste lucruri, oamenii de pretutindeni tânjesc după libertatea de a-şi hotărî propriul destin, după demnitatea care provine din muncă, după confortul care provine din credinţă şi după justiţia care există atunci când guvernele deservesc popoarele lor – şi nu invers", a mai spus Obama.
Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic