Paleologu: Universităţile româneşti produc preponderent impostură. Nu înţeleg de ce-i trebuie unui general să aibă doctorat

Theodor Paleologu
Theodor Paleologu (Facebook / toader.paleologu)
D.B.
19.01.2022

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a afirmat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la RFI, că universităţile româneşti “produc preponderent impostură”, iar plagiatul “nu este excepţia, ci este regula”.

Declaraţiile lui Theodor Paleologu vin pe fondul acuzaţiilor de plagiat al tezei de doctorat pe care jurnalista Emilia Şercan i le-a adus recent premierului Nicolae Ciucă. Fostul ministru subliniază însă că adevărata problemă este de natură “sistemică”, lucru grav de altfel, şi îşi doreşte ca “pentru onoarea României, acuzaţia să nu se confirme”.

“Mi-aş dori pentru onoarea României să nu se confirme, pentru că ar fi al treilea prim-ministru cu asemenea comportament trecut. Dar cred că dincolo de persoana domnului Ciucă, avem de-a face cu o chestiune sistemică şi se pare că plagiatul nu este excepţia, ci este regula. Asta mi se pare foarte grav. Opinia publică blamează nişte persoane: Victor Ponta, Florin Roman, Tudose… cine o mai fi, că sunt mulţi, chiar mai mulţi decât s-a văzut până acum. Însă, cred că mai grav este faptul că sistemul universitar şi sistemul educaţional românesc produce aşa ceva şi cred că este mai degrabă regula decât excepţia”, a declarat Theodor Paleologu.

Totodată, fostul ministru a subliniat că în afara tezelor plagiate complet sau parţial, există şi tezele “nule” sau “extraordinar de mediocre”, pe care le numeşte astfel pentru că nu aduc nimic nou în domeniul în care sunt făcute:

“Şi mai e un lucru: să nu uităm că, pe lângă tezele plagiate sau parţial plagiate sunt şi tezele nule, extraordinar de mediocre. Faptul că universităţile româneşti produc impostură şi produc preponderent impostură. Impostura este regula, nu excepţia. Asta mi se pare grav”.

Paleologu a explicat că o “teză de valoare” trebuie să aducă ceva nou, altfel mai bine nu te apuci să o scrii.

“Nu are sens să te apuci de o teză de doctorat dacă nu ai ceva de spus, nu ai găsit ceva sau nu ai o interpretare nouă. […] Eu nu înţeleg de ce trebuie un general să aibă doctorat, nu înţeleg, pentru mine-i de neînţeles. De ce trebuie să aibă un pianist doctorat, de ce trebuie să aibă un pictor doctorat? E un nonsens. De ce să obligi nişte oameni care nu sunt făcuţi pentru cercetare, să se împăuneze cu un doctorat? Sigur că există o presiune şi de ordin financiar, pentru că se adaugă nişte bani la salariu. Trebuie să terminăm cu această regulă. Eu nu consider că trebuie să am bani în plus, pentru că am un doctorat. În virtutea doctoratului, ar trebui să am un loc în universitatea românească, dar eu nu am loc în universitatea românească, pentru că eu mi-am făcut doctoratul pe bune în Franţa şi n-am loc de impostori, că e plină universitatea românească de impostori. Pentru că aşa cum vă spuneam, impostura e regula, nu excepţia”, susţine fostul ministru.

Nu în ultimul rând, Theodor Paleologu a avertizat că “sistemul este complet bolnav, complet cangrenat şi este soluţia ca o ţară să meargă spre pierzanie”.

“Pentru că o ţară în care educaţia este o asemenea impostură nu are viitor. O ţară fără educaţie nu are viitor”, a conchis fostul ministru al Culturii.

Declaraţiile complete aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor