Pal Schmitt riscă să îşi piardă doctoratul, iar un ziar proguvernamental îi cere demisia

Preşedintele ungar, Pal Schmitt. (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
29.03.2012

Consiliul universitar Semmelweis a cerut joi să i se retragă diploma de doctorat preşedintelui ungar Pal Schmitt, afectat de un scandal de plagiat, în timp ce un cotidian apropiat guvernului a cerut demisia şefului statului.

Şeful Consiliului, Tivadar Tulassay, a precizat că 16 dintre cei 18 membri prezenţi la şedinţă au votat pentru lansarea procesului prin care va fi revocat doctoratul lui Schmitt.

Senatul universităţii Semmerlweis se va reuni joi după-amiază pentru a vota în acest dosar.

Schmitt, care a fost ales pentru un mandat de preşedinte de cinci ani în 2010, a declarat miercuri că nu va demisiona, iar reprezentanţi ai partidului de la guvernare, Fidesz, a spus că subiectul este închis.

Însă principalul cotidian conservator din ţară, Magyar Nemzet, a cerut joi demisia preşedintelui.

Miercuri , o comisie însărcinată cu verificarea tezei de doctorat a lui Schmitt a respins acuzaţiile potrivit cărora aceasta ar fi fost plagiată, dar a subliniat că lucrarea se bazează în mare parte pe materiale aproape identice publicate anterior.

Comisia universităţii Semmelweis, care are cinci membri, a afirmat că, de la pagina 34 la paginea 50, teza este foarte similară cu o lucrare publicată de un sociolog sportiv german, Klaus Heinemann, iar alte 180 de pagini sunt aproape identice cu o lucrare a unui expert bulgar, Nikolai Gheorghiev.

Comisia a subliniat şi că bibliografia nu este prezentată adecvat.

Schmitt l-a cunoscut personal pe Gheorghiev, iar principala sursă de informaţii pentru ambele lucrări a fost transcriptul întâlnirilor Comitetului Olimpic Internaţional, precum şi analiza documentelor de la Olimpiade, a precizat Preşedinţia ungară.

Schmitt menţionează studiul cercetătorului bulgar în bibliografie, dar nu a pus note de subsol pentru a indica ce părţi a citat.

Pal Schmitt, 69 de ai, este preşedinte al Ungariei din 2010. A fost ambasador în anii '90 şi vicepreşedinte al PE din 2009 până în 2010. După ce pentru scurt timp a ocupat funcţia de preşedinte al Adunării Naţionale a Ungariei în 2010, Schmitt a fost ales preşedinte în Parlament. El este un susţinător al celui de al doilea cabinet al lui Viktor Orban.

Schmitt a câştigat două medalii olimpice de aur la scrimă în tinereţe. Ulterior, el a devenit şef de protocol al Comitetului Olimpic Internaţional şi a condus Asociaţia olimpicilor mondiali între 1999 şi 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor