Pakistanul îl va judeca pentru 'înaltă trădare' pe doctorul care a informat despre ascunzătoarea lui Bin Laden

Washingtonul este 'preocupat' de soarta doctorului Shikal Afridi, cel care a informat despre locul unde se ascundea Osama Bin Laden, care riscă acum să fie acuzat de 'înaltă trădare' şi pe care serviciile secrete americane nu au putut să-l scoată din Pakistan, informează luni ziarul ABC.
Secretarul american al apărării, Leon Panetta. (ALI AL-SAADI/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
30.01.2012

Washingtonul este 'preocupat' de soarta doctorului Shikal Afridi, cel care a informat despre locul unde se ascundea Osama Bin Laden, care riscă acum să fie acuzat de 'înaltă trădare' şi pe care serviciile secrete americane nu au putut să-l scoată din Pakistan, informează luni ziarul ABC.

Administraţia Obama a intrat într-o nouă etapă în complicatele sale relaţii cu Pakistanul. Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului CBS, fără a spune în mod expres cine a fost 'informatorul', ministrul apărării al SUA, Leon Panetta, a exprimat preocuparea guvernului său faţă de soarta medicului pakistanez, acuzat că este cel care a furnizat informaţii despre locul în care se afla ascuns Bin Laden. Liderul Al-Qaeda a fost eliminat pe teritoriul pakistanez în mai anul trecut într-o operaţiune desfăşurată de un comando american care a acţionat fără cunoştinţa şi fără aprobarea Islamabadului.

Panetta a declarat CBS că arestarea lui Shikal Afridi 'a fost o greşeală', după ce a recunoscut că doctorul pakistanez furnizase 'informaţie foarte importantă' privind locul în care se ascundea liderul atacurilor de la 11 septembrie. O comisie numită de guvernul pakistanez a concluzionat că Afridi trebuie judecat pentru înaltă trădare.

Potrivit detaliilor la care a avut acces CIA, la puţin timp după operaţiunea de eliminare a lui Bin Laden, serviciile secrete pakistaneze au început să dea de urma celor care au dat informaţii despre liderul terorist. Astfel au aflat că doctorul Afridi a fost angajat de serviciile secrete americane pentru a desfăşura o campanie de vaccinare în localitatea pakistaneză Abbottabad. Prin aceasta se spera să se obţină probe ADN ale locatarilor din complexul fortificat al acestei localităţi unde se credea că se ascunde cel mai căutat terorist al lumii.

Guvernul de la Islamabad - laic, dar aliat cu partidele islamiste 'moderate' - a acuzat Washingtonul de lipsă de 'loialitate' în moartea lui Bin Laden. Administraţia Obama, la rândul său, a ripostat subliniind că cineva de la vârful puterii pakistaneze ştia unde se ascundea Bin Laden şi nu a dat informaţii.

Analiştii nu şi-au ascuns totuşi surprinderea faţă de stângăcia Casei Albe, care nu a ştiut să-l protejeze pe principalul său informator şi să-l scoată din ţară după operaţiunea de comando. Doctorul Afridi a fost arestat la puţin timp după eliminarea lui Bin Laden.

Schimbul de reproşuri nu face decât să adâncească lunga listă de fricţiuni care de anul trecut se acumulează între Washington şi Islamabad, odinioară mari aliaţi. Partidele islamiste au devenit mai influente ca niciodată în această ţară, care este singura putere nucleară din lumea musulmană, şi nu încetează să facă presiuni asupra guvernului pentru a menţine blocajul asupra rutelor de aprovizionare a trupelor SUA din Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor