Pakistan: Moartea lui Bhutto, Musharraf a fost pus sub acuzare

Fostul dictator Pervez Musharraf a fost pus sub acuzare pentru uciderea lui Benazir Bhutto. Acuzaţiile aduse fostului general sunt: ​​crimă, conspiraţie la crimă şi complicitate la crimă.
Fostul presedinte pakistanez, Pervez Musharraf. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.08.2013

Fostul dictator Pervez Musharraf a fost pus sub acuzare pentru uciderea lui Benazir Bhutto. Acuzaţiile aduse fostului general sunt: ​​crimă, conspiraţie la crimă şi complicitate la crimă.

Ucisă în 2007, Benazir Bhutto, la numai 35 de ani, devenea singura femeie şef de guvern într-o ţară musulmană în epoca modernă. Născută în Karachi la 21 unie 1953, ea a fost fiica premierului debarcat al Pakistanului, Zulfikar Ali Bhutto, condamnat la moarte de generalul Muhammad Zia-ul-Haq în 1979. Bhutto a deţinut funcţia de premier din 1988 în 1990 şi din 1993 în 1996, dar a fost forţată de două ori să demisioneze datorită scandalurilor de corupţie în care s-a declarat întotdeauna nevinovată.

Un tribunal pakistanez a pus sub acuzare pe fostul preşedinte şi şef al armatei Pervez Musharraf, sub acuzaţia de omor în legătură cu asasinarea, în 2007, a fostului prim-ministru pakistanez Benazir Bhutto. Prin decizia Tribunalului din Rawalpindi este prima dată că Musharraf, sau orice fost şef al armatei din Pakistan, este acuzat de o crimă.

Musharraf, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1999 şi a demisionat din funcţie cu aproape un deceniu mai târziu, acum căzut în dizgraţie, se confruntă cu o serie de probleme juridice, terminând un tabu privind inviolabilitatea militară, odată sacrosanctă în societatea pakistaneză. El a fost acuzat de crimă, conspiraţie la crimă şi complicitate, a spus procurorul Muhammed Chaudhry Azhar.

Musharraf, s-a înfăţişat în persoană în tribunal şi s-a declarat nevinovat, a relatat Afsha Adil, un membru al echipei de avocaţi care îi apără.

Bhutto a fost ucisă în 2007, în timpul unei demonstraţii în oraşul Rawalpindi.

La încheierea investigaţiei sale, pe 25 iunie, Autoritatea Federală de Investigaţii (FIA) l-a inclus şi pe Musharraf printre cei suspectaţi de atacul din Rawalpindi. Anchetatorii s-au bazat pe declaraţiile lui Mark Segal - unul dintre martorii citaţi de acuzare pentru urmărirea penală - un jurnalist american, care a intervievat-o pe Bhutto la întoarcerea sa din exil, în octombrie 2007. Fostul prim-ministru i-a mărturisit , dacă s-ar fi întâmplat ceva cu ea, ar fi fost responsabilitatea lui Musharraf.

Luni, un alt tribunal din Quetta, în Baluchistan, i-a trimis lui Musharraf o cerere de prezentare în tribunal, pe 10 septembrie, în legătură cu cazul de asasinare a unui lider separatist, Akbar Bugti. Fostul dictator al Islamabadului este în prezent judecat şi pentru înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă în timpul stării de urgenţă proclamată de el în 2007.

Musharraf, a revenit în Pakistan în luna martie, după ce a stat aproape patru ani în afara ţării. În 2010, el a decis să-şi facă un partid politic şi a revenit în Pakistan pentru a candida la alegerile din 2013. Dar, de la întoarcerea lui s-a confruntat cu multe probleme juridice legate de guvernul său. Aflat în arest la domiciliu, în casa sa situată la marginea Islamabadului, el a fost dus la tribunal cu măsuri foarte ridicate de securitate.

Musharraf s-a confruntat cu ameninţarea talibanilor pakistanezi, care au încercat să-l asasineze de două ori în timp ce era la putere şi au promis că vor încerca din nou, dacă s-ar întoarce în Pakistan. Acesta este cel mai îndrăzneţ pas făcut de justiţia ţării împotriva ofiţerilor militari, consideraţi pentru multă vreme deasupra legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor