Pakistan: Procurorul care investiga asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, ucis de un comando

Pakistanezii trec pe lângă locul în care a fost asasinat fostul premier Benazir Bhutto în Rawalpindi. Un tribunal pakistanez a emis în 12 februarie 2011 un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Pervez Musharraf în legătură cu acest asasinat. (FAROOQ NAEEM / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
03.05.2013

Un comando înarmat l-a atacat şi ucis joi în Islamabad pe procurorul special al poliţiei pakistaneze (FIA), Chaudhry Zulfiqar Ali, care ancheta asasinarea fostului prim-ministru Benazir Bhutto, conform declaraţiilor poliţiei pakistaneze.

Din câte se ştie, doi necunoscuţi pe o motocicletă au deschis focul asupra maşinii magistratului, care se afla în zona G-9 din capitală, lovindu-l mortal, relatează ANSA.

Ucisă în 2007, Benazir Bhutto, la numai 35 de ani, devenea singura femeie şef de guvern într-o ţară musulmană în epoca modernă. Născută în Karachi pe 21 unie 1953, a fost fiica premierului debarcat al Pakistanului, Zulfikar Ali Bhutto, condamnat la moarte de generalul Muhammad Zia-ul-Haq în 1979. Bhutto deţinut funcţia de premier din 1988 în 1990 şi din 1993 în 1996, dar a fost forţată de două ori să demisioneze datorită scandalurilor de corupţie în care s-a declarat întotdeauna nevinovată.

În 1999, ea a părăsit în mod voluntar ţara plecând în exil pe o durată opt ani. În iulie 2007, fostul premier a făcut un acord cu preşedintele pakistanez, generalul Pervez Musharraf, pentru o repartizare a competenţelor în ţară, şi a revenit în Pakistan, beneficiind de o amnistie.

Revenirea lui Bhutto înapoi în Pakistan i-a convenit lui Musharraf, permiţându-i să formeze o alianţă şi să devină pentru a treia oară preşedinte al Pakistanului. Musharraf este acuzat în prezent pentru presupusul rol pe care l-a jucat în asasinarea fostului premier Benazir Bhutto. Incidentul s-a petrecut în timpul unui miting electoral, cu ajutorul unui atac sinucigaş, comis într-o suburbie a Islamabadului unde se află cartierul general al armatei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor