OUG de modificare a Legii referendumului, publicată deja în Monitorul Oficial

Guvernul s-a grăbit să publice în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă aprobată joi seară şi prin care preşedintele ţării poate fi demis cu votul majorităţii celor prezenţi la urne.
. (Photos.com)
Cristina Boiangiu
06.07.2012

Guvernul s-a grăbit să publice în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă aprobată joi seară şi prin care preşedintele ţării poate fi demis cu votul majorităţii celor prezenţi la urne. Astfel, la numai două ore de la adoptarea documentului în şedinţă extraordinară de Guvern, acesta a fost publicat la Monitorul Oficial, instituţie care a trecut recent în subordinea Executivului.

OUG aduce mai multe modificări Legii referendumului, una dintre ele fiind faptul că scoate sintagma "la nivelul ţării" legată de voturile exprimate. În plus, a fost eliminată discriminarea prin care cetăţenii români, aflaţi în străinătate, nu puteau vota la referendum şi erau valabile doar voturile exprimate în România.

În termen de cinci zile de la data stabilirii referendumului, se înfiinţează Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscripţie, oficii electorale, birouri electorale ale secţiilor de votare şi biroul electoral pentru secţiile de votare organizate în afară ţării.

"În cazul referendumului naţional, birourile electorale de circumscripţie ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti, oficiile electorale şi biroul electoral pentru secţiile de votare organizate în afară ţării se compun dintr-un preşedinte şi cel mult şase delegaţi ai partidelor politice reprezentate în Parlament. În cazul referendumului local, birourile electorale de circumscripţie ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti, ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi birourile electorale ale secţiilor de votare se compun dintr-un preşedinte şi cel mult şase delegaţi ai partidelor politice reprezentate în consiliul local sau judeţean", precizează OUG.

Preşedinţii birourilor şi oficiilor electorale sunt stabiliţi de către preşedintele tribunalului judeţean sau al municipiului Bucureşti prin tragere la sorţi, la cel mult trei zile de la stabilirea zilei referendumului.

De ce a fost necesară modificarea

Principala modificare adusă de OUG este cea referitoare la faptul că preşedintele poate fi demis mai uşor, cu votul a jumătate plus unu din numărul de cetăţeni prezenţi la urne. Această schimbare a fost deja acceptată de magistraţii Curţii Constituţionale. Măsura a fost luată de guvernanţii USL care doresc suspendarea şi apoi demiterea şefului statului.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a explicat graba cu care Guvernul a aprobat şi apoi a publicat în Monitorul Oficial OUG prin faptul că "probabil de poimâine trebuie să începem calendarul pentru demararea unui referendum". El a mai precizat că pe viitor se are în vedere modificarea Legii referendumului şi în cazul primarilor care, în prezent, sunt mai greu de demis din funcţie decât şeful statului. Astfel, edilii nu pot fi demişi decât printr-un referendum la care iau parte cel puţin jumătate plus unu din cetăţenii respectivelor localităţi. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a precizat că modificarea legii în cazul primarilor nu este o urgenţă, dar că Guvernul are totuşi în plan şi această schimbare.

Modificarea ar urma totuşi să fie făcută prin lege şi nu prin OUG, deoarece deocamdată nu există nicio grabă privind organizarea unui referendum local, după cum a precizat Mircea Duşa.

Ce liste electorale se vor folosi

O altă problema este cea legată de modul de întocmire a listelor electorale. Pentru că nu există datele finale ale ultimului recensământ al populaţiei, la referendum se vor folosi listele electorale actuale.

"În vederea facilitării centralizării proceselor verbale privind rezultatele referendumului naţional", ordonanţa prevede înfiinţarea a şase oficii electorale de sector ale municipiului Bucureşti. Dimensiunile buletinului de vot vor fi stabilite de către Biroul Electoral Central, iar proceselor verbale privind rezultatele referendumului vor fi modificate astfel încât acestea să fie corelate cu Legea 35/2008, Legea administraţiei publice locale 215/2001 şi Legea 93/2004.

Legea nr. 129/2007, care a introdus principiul majorităţii voturilor legal exprimate la referendum, a fost supusă deja controlului de constituţionalitate exercitat de Curtea Constituţională şi nu există nicio problemă în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor