OSCE şi Ministerul Apărării au informat despre pericolul muniţiilor neexplodate
alte articole
Ministerul Apărării (MA) şi Misiunea OSCE în Republica Moldova au lansat astăzi cea de-a doua etapă a campaniei de informare a opiniei publice privind pericolul muniţiilor neexplodate, informează Moldpres.
Diana Grădinaru, ofiţer de presă la MA, a comunicat că proiectul prevede rularea unui spot video la posturile tv cu audienţă naţională şi organizarea de către echipele mobile ale Armatei Naţionale a unor lecţii pentru elevi privind modul de comportare în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate.
Viceministrul Apărării Ana Vasilachi a declarat în cadrul evenimentului că asigurarea securităţii militare reprezintă responsabilitatea primară a Armatei Naţionale şi este executată zilnic de către corpul de ofiţeri şi subofiţeri, în diferite misiuni, inclusiv în cea de neutralizare a obiectelor explozive. „Constatăm, cu regret, că pericolul muniţiei neexplodate persistă şi la ora actuală, iar copiii sunt cei mai afectaţi. Sperăm, odată cu lansarea acestei campanii, să oferim o mai mare siguranţă populaţiei civile", a menţionat Vasilachi.
Potrivit şefei Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, în lume sunt înregistrate numeroase cazuri de deces sau rănire a populaţiei civile, inclusiv a copiilor, ca rezultat al exploatării muniţiilor neexplodate. „Din fericire, în Republica Moldova riscul ca astfel de tragedii să se întâmple nu este la fel de mare ca în lume, dar trebuie să recunoaştem că acesta totuşi există”, a specificat Jennifer Brush.
Ministerul Apărării şi Misiunea OSCE în Moldova au lansat în noiembrie 2011 o campanie de informare a populaţiei Republicii Moldova privind pericolul muniţiei neexplodate. În prima etapă, cele două instituţii au distribuit materiale informative autorităţilor publice locale responsabile pe lucrul educativ şi comandanţilor centrelor militare teritoriale.
Între anii 1992-2012, 21 de persoane au decedat, iar alte 26 au fost rănite în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitelor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, şapte copii au murit, iar alţi trei au fost răniţi, notează sursa citată.