"Orice variantă pentru preşedinţia Franţei e bună pentru România"

Oricare variantă pentru preşedinţia Franţei este bună pentru România, pentru că orice preşedinte francez va adăuga substanţă relaţiei bilaterale, crede premierul Ungureanu.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy (L) şi candidatul socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
22.04.2012

Oricare variantă pentru preşedinţia Franţei este bună pentru România, pentru că orice preşedinte francez va adăuga substanţă relaţiei bilaterale, crede premierul Ungureanu.

Ungureanu a fost întrebat duminică care ar fi cea mai bună variantă la alegerile din Franţa. "Orişicare variantă este bună. Îmi cereţi un răspuns pe care un om obişnuit cu diplomaţia niciodată nu vi l-ar putea da. Dar vă spun, parteneriatul nostru cu Franţa rezistă şi sper să capete tot mai multă consistenţă. Nu-mi imaginez un preşedinte francez care, indiferent de numele pe care-l va purta, să nu ia în considerare nevoia de a adăuga substanţă la relaţia bilaterală dintre noi şi Franţa, începând cu specia economică şi terminând cu colaborarea politică. Aşadar, orişicine va fi, va fi binevenit din punctul nostru de vedere", a subliniat el.

Astăzi, are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, care poate să fie urmat de un al doilea tur la 6 Mai. Se peconizează că în al doilea tur vor ajunge preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande.

Secţiile de vot s-au deschis duminică, la ora locală 8.00 (9.00 ora României) în Franţa, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Zece candidaţi s-au înscris în cursă, deşi doar doi dintre ei, preşedintele Nicolas Sarkozy şi candidatul socialist Francois Hollande, au şanse reale.

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a votat la Paris, la 11.40, ora locală, însoţit de soţia sa, Carla Bruni, conform Le Nouvel Observateur şi Le Parisien. După votare preşedintele Nicolas Sarkozy a părăsit liceul unde a votat fără să facă declaraţii de presă.

Socialistul Francois Hollande, cotat drept favorit în alegerile prezidenţiale din Franţa, a votat în Tulle, din Correze.

"Sunt atent, mobilizat, dar mai întâi respectuos, francezii sunt cei care votează. Ziua care începe va fi un moment lung, este un moment important", a declarat el presei Francois Hollande. Acesta s-a prezentat la vot însoţit de către jurnalista Valerie Trierweiler.

Rata de participare la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale era duminică la prânz de 28,29%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor