Orezul chinezesc contine o cantitate mare de metale grele

Bol cu orez (Epoch Times)
Epoch Times România
18.02.2011

Conform rezultatelor cercetarilor publice si private din ultimii ani, mai mult de 40% din orezul produs in China contine o cantitate mare de cadmiu si plumb. Acest lucru este cauzat de o poluare industriala severa a solului in regiunile de crestere a acestei culturi.

Pe 14 februarie, ziarul „Sintsziyuan” a raportat ca in judetul Yangshuo, din regiunea autonoma Guangxi-Zhuang, la mai multe persoane, in special cele in varsta, se observa o maladie ciudata, care in popor este numita „picioare moi”, precum si boala Itai-Itai (intoxicatie cu cadmiu, insotita de dureri puternice).

Inca in anul 1986 s-a descoperit ca la periferiile judetului, pe o suprafata de aproximativ 70 de hectare de terenuri agricole unde se cultiva orez, cantitatea de cadmiu era de 7 miligrame per kilogram, adica de 26 de ori mai mare decat normele nationale.

Astfel de zone in China sunt foarte numeroase si situatia se agraveaza cu fiecare an. Situatia devine mai dificila si datorita faptului ca in China nu exista norme clare de reglementare si control a nivelurilor de contaminare a solului cu metale grele, relateaza ziarul.

Cadmiul este un metal greu. Expertii sustin ca intoxicatia cronica cu cadmiu poate provoca cu timpul dureri in articulatii si oase.

In 2002, Ministerul Agriculturii din China, in colaborare cu Administratia de Stat din China privind siguranta alimentara, au efectuat teste asupra orezului ce se comercializeaza in tara. Rezultatul a aratat ca in 28,4% din cantitatea de orez examinat continutul de plumb depaseste norma admisa, iar in 10,3% continutul de cadmiu este marit.

Cinci ani mai tarziu, in 2007, teste similare au fost efectuate si de un grup de oameni de stiinta de la Institutul de Cercetare din cadrul Universitatii de Agricultura din orasul Nanjing, condus de profesorul Pan Gensin. Ei au luat probe de orez de la 91 puncte de desfacere din sase provincii de pe intreg teritoriu al Chinei. Rezultatele cercetarilor, de asemenea, au demonstrat ca aproximativ in 10% din orez continutul de cadmiu este majorat.

Constatarile si concluziile lor sunt publicate in jurnalul „Securitatea si mediul”.

In fiecare an, China produce in mediu aproximativ 200 de milioane de tone de orez, din care circa 20 de milioane de tone sunt contaminate cu cadmiu si aceasta problema este foarte grava, mentioneaza autorii studiului. Ei sustin, de asemenea, ca orezul cel mai contaminat se cultiva in sudul tarii.

In aprilie 2008, Pan Gensin si echipa sa au realizat un studiu suplimentar. De data aceasta au luat probe de orez din 63 puncte de comercializare din provinciile ce produc orez. Ca rezultat, in mai mult de 60% din probe au fost depistate concentratii sporite de cadmiu. In opinia lor, acest lucru se datoreaza faptului ca in zonele de sud este foarte mare aciditatea solului si aici se cultiva soiuri hibride de orez, care foarte usor absorb cadmiu.

Seful Centrului de restabilire a mediului pe linga Academia de Stiinte a Chinei, Chen Tunbin, a declarat ca in China, sunt contaminate cu cadmiu si arsenic aproximativ 40% din terenurile arabile, ceea ce reprezinta aproximativ 12.6 milioane de hectare.

Cercetatorii sustin ca in afara de de cadmiu, orezul chinezesc contine si un numar mare de alte metale grele, printre care deseori se gaseste metilmercurul.

In 2006, Wang Guoxiang, seful adjunct al Asociatiei de mediu al orasului Xiangtan, din provincia Hunan, a organizat examinari la fata locului a starii de sanatate a 500 de locuitori ai orasului ce locuiesc in regiunea in care apa furnizata din raul Syantszyan. Rezultatele au aratat ca la 30% din persoanele verificate in urina continutul de cadmiu este mult mai mare decat in mod normal. Insa din cauza diverselor presiuni diferite din partea autoritatilor, Wang nu si-a putut continua cercetarile.

Deoarece orezul reprezinta produsul alimentar de baza pentru chinezi, publicarea acestor informatii de catre unele mass-media din China au atras o mare atentie din partea populatiei chineze. Mass-media chineza oficiala in mod traditional in cazuri similare s-au grabit sa-si „calmeze” concetatenii.

Astfel, ziarul Partidului Comunist, „Fachzhi Vanbao”, a relatat ca profesorul Pan Gensin - rezultatele cercetarilor lui au provocat un scandal adevarat - a avut in vedere faptul ca „continutul de cadmiu depaseste norma admisa numai in probele preluate de orez si nu in orezul din toata tara”. Spre exemplu, in magazinele in Beijing-ului, provinciilor Jiangsu si alte regiuni, nu exista nici o problema in ceea ce priveste orezul”, scrie ziarul.

Judecand dupa faptul ca autoritatile nu au gasit alte argumente viabile si o explicatie mai convingatoare, putem intelege ce problema sus-mentionata este intr-adevar foarte grava.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor