Orban sună goarna de război: Depunem moţiunea. Vrem schimbarea acestui Guvern care a făcut un rău imens României
alte articole

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament, susţinute la finalul Biroului Executiv al partidului, că opoziţia va depune moţiunea de cenzură până la sfârşitul acestei săptămâni.
"PNL îşi doreşte pentru România un alt guvern. Ne dorim ca România să fie guvernată de un guvern care să ne facă cinste atunci când ne reprezintă pe plan internaţional şi european, nu un guvern care să ne facă de râs la fiecare apariţie publică. România are nevoie de un guvern care să guverneze pentru cetăţeanul care munceşte cinstit, care îşi câştigă existenţa în mod cinstit, care respectă legea, nu de un guvern care să guverneze pentru puşcăriaşi şi pentru puşcăriabili. România are nevoie de un guvern care să susţină realizarea marilor proiecte de infrastructură, care să permită dezvoltarea României, nu de un guvern care să blocheze toate investiţiile publice în România", a declarat Orban.
Liderul PNL susţine că România are nevoie de un guvern care să asigure un mediu pentru afaceri prietenos, predictibil, care să încurajeze orice fel de investiţie privată, nu de un guvern care să bulverseze la fiecare şedinţă de guvern legislaţia şi care să creeze instabilitate şi lipsă de predictibilitate.
"România are nevoie de un guvern care să crească puterea de cumpărare a veniturilor cetăţenilor, nu de un guvern care să crească salariile şi pensiile pe hârtie şi care să erodeze puterea de cumpărare a veniturilor cetăţenilor printr-o inflaţie crescută în mod artificial. Ca atare, PNL consideră că Guvernul Dăncilă este cel mai prost guvern din istoria României şi că trebuie înlocuit cât mai rapid cu un guvern cât mai bun pentru România, cu un guvern care să aibă capacitatea să exercite în cele mai bune condiţii preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi care să aducă beneficii maxime de pe urma acestei misiuni pe care o avem de a asigura conducerea la nivel european în cele 6 luni de zile începând cu 1 ianuarie. De aceea am luat decizia de a depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă", a continuat Orban.
În acest context, şeful PNL a mandatat liderii grupurilor parlamentare ai PNL ca împreună cu ceilalţi parteneri din opoziţie să finalizeze textul moţiunii de cenzură şi să depună moţiunea de cenzură în cursul acestei săptămâni, astfel încât până la sfârşitul acestei săptămâni moţiunea de cenzură să fie depusă, "să demareze procedurile pentru schimbarea acestui guvern care face un rău imens României."
Întrebările presei
Reporter: Deşi, oficial in nicio şedinţă a BEx-ului nu s-a stabilit că această moţiune să fie depusă zilele acestea, neoficial s-a avansat ideea zilei de mâine, data de 10 a fost asumată de către mai mulţi liberali. De ce nu o depuneţi mâine şi până la urmă o depuneţi chiar şi la o amânare pentru data de vineri?
Orban: Nu ştiu informaţiile care au apărut pe ce s-au bazat. Eu v-am comunicat decizia Biroului Executiv, este decizia PNL care va fi respectată. Împreună cu partenerii din opoziţie, liderii grupurilor mandataţi să stabilească ziua pentru depunerea moţiunii de cenzură, astfel încât moţiunea de cenzură să se deruleze procedural.
Reporter: Vă e teamă că dacă ar fi dispusă pentru citire vineri nu aţi putea să aduceţi toţi liberalii în sală?
Orban: Toţi parlamentarii PNL vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea de cenzură. Am încredere că toţi parlamentarii din opoziţie vor face acelaşi lucru. De asemenea parlamentari din zona majorităţii guvernamentale care înţeleg foarte bine că România nu poate să se facă de râs în faţa întregii UE.
Reporter: Aveţi vreo certitudine din partea UDMR că vor susţine această moţiune? Aţi discutat cu ei, aveţi vreun răspuns?
Orban: Domnul preşedinte al UDMR a fost prezent alături de mine la Hamburg, la Congresul CDU. Garanţiile nu vi le putem da, vom vedea foarte clar care va fi poziţia fiecărui partid din structura parlamentară. Ce încercăm noi să facem este să îi convingem de justeţea demersurilor, de necesitatea absolută ca România să aibă parte de un guvern normal , un guvern format din oameni competenţi, un guvern format din oameni care să aibă capacitatea să gestioneze domeniile aferente ministerelor, şi mai ales să aibă capacitatea să gestioneze toate dosarele de la nivelul Uniunii Europene, pe care le vom prelua odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Mi s-ar părea corect ca UDMR, care este partenerul nostru în Partidul Popular European, să se abţină de a mai fi alături de socialişti şi de ALDE, cu atât mai mult cu cât PSD şi ALDE sunt de fapt paria familiilor lor politice şi, în mod evident, care calcă în picioare orice principiu care stă la baza funcţionării UE. Şi în electoratul care a votat UDMR există o nemulţumire profundă faţă de acest guvern şi aproape o lipsă totală de încredere în liderul PSD, Liviu Dragnea.
Reporter: Există declaraţii oficiale ale unor lideri UDMR care au spus ca nu s-a negociat, că nu aţi discutat.
Orban: Nu vreau să intru într-un schimb de replici în faţa mediei.
Reporter: Victor Ponta spune la fel, că nu aţi discutat cu ei.
Orban: Cred că toţi cei care sunt conştienţi că domnia lui Liviu Dragnea trebuie să înceteze vor susţine această moţiune de cenzură.
Reporter: Cu toate aceste sunt voci sceptice in legătura moţiunii si spun că nu o să voteze, sunteţi sigur că această moţiune o să treacă?
Orban: Avem încredere şi vom face tot ce depinde de noi ca să-i convingem pe cât mai mulţi parlamentari să susţină moţiunea de cenzură.
Reporter: Este a treia moţiune de cenzură iniţiată sub domnia dumneavoastră. De fiecare dată vi s-a reproşat de către cei pe care îi chemaţi să voteze alături de dumneavoastră că nu veniţi şi cu ce se întâmplă după, că nu veniţi cu o propunere de premier. Asta ar însemna că se aruncă în haos şi că nu aşa se fac lucrurile. Aveţi un premier acum?
Orban: Vă readuc aminte că la moţiunile de cenzură chiar tocmai asta mi s-a reproşat de unii, că am avansat propunerea de premier. PNL este pregătit în orice moment să-şi asume răspunderea guvernării. Avem un program de guvernare actualizat, avem candidat la funcţia de prim-ministru, iar problema este aceea dacă se poate degaja o majoritate parlamentară care să sprijine o astfel de formulă de guvernare. Până una alta, ca să nu vindem pielea ursului din pădure, să ne concentrăm să adunăm voturi, astfel încât să treacă moţiunea de cenzură. Orice formulă ulterioară se va naşte in mod constituţional în cadrul negocierilor care vor avea loc la Palatul Cotroceni, negocieri care vor fi organizate conform Constituţiei de Preşedintele României.
Reporter: Aceasta a fost problema, că dumneavoastră aţi mers cu dumneavoastră, pentru că sunteţi propunerea PNL, ceilalţi nu au fost de acord, iar acum nici măcar partenerii dumneavoastră de la USR spun că nu aveţi o propunere premier.
Orban: PNL a luat decizia in Consiliul Naţional Liberal, avem si propune de preşedinte si de premier.
Reporter: Nu vă văd cei din opoziţie.
Orban: Asta spuneţi dumneavoastră. Cred că obiectivul nostru fundamental este să ne concentrăm pe a pune punct acestei guvernări care face un rău imens României şi cred că acest obiectiv trebuie subsumat de toate eforturile şi să discutăm mai puţin de poveşti pentru că nu are rost să vindem pielea ursului din pădure.
Reporter: Din calculele dumneavoastră sunt excluşi membrii PSD din viitorul guvern, adică un guvern din care să nu mai facă parte PSD-ul?
Orban: Îmi puneţi iar întrebări legate de viitoarea formulă de guvernare. Viitoare formulă de guvernare se va stabili, în cazul în care acest Guvern va cădea, in mod constituţional în negocierile de la Cotroceni.
Reporter: Domnule Orban, pentru ca domnul Barna spunea că are discuţii şi întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis pe marginea acestei moţiuni, dumneavoastră aveţi discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis?
Orban: La fiecare întrebare pe care mi-aţi pus-o, v-am răspuns ceea ce ştiţi şi anume că PNL este într-un parteneriat cu Preşedintele României, suntem într-o comunicare permanentă, ne coordonăm eforturile pentru a încerca să facem lucruri bune pentru România, pentru a-l sprijini pe Preşedinte în demersul pentru beneficiul românilor şi pentru a împiedica toate deciziile negative pe care vrea să le ia majoritatea guvernamentală. Aţi văzut că Preşedintele României a participat la Consiliul Naţional al PNL, a participat la reuniunea Biroului Executiv de la Sibiu şi între preşedintele României şi PNL există un parteneriat strategic.
Reporter: În ultima declaraţie preşedintele Klaus Iohannis spunea că caută o formulă să vadă cum se poate implica astfel încât să ajute la formarea unei alte majorităţi. Aţi avut vreo discuţie după acea declaraţie?
Orban: Obiectivul nostru fundamental în perioada următoare este să reuşim să obţinem cât mai multe voturi ca să trecem moţiunea de cenzură. Orice discuţie legată de o guvernare ulterioară se va demara după căderea guvernului şi am convingerea că se va găsi o soluţie mult mai bună pentru România, decât soluţia guvernului de marionete condus de Vasilica Viorica Dăncilă.
Reporter: Cu parlamentari de la PSD sau ALDE aţi mai vorbit?
Orban: Cu siguranţă.
Reporter: V-au dat un răspuns concret?
Orban: Răspunsul se va vedea la moţiunea de cenzură. Până una alta, săptămâna trecută, miercuri, aţi văzut că preşedintele abuziv, Florin Iordache, i-a fost frică să supună la vot introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre de demitere a lui Liviu Dragnea. De ce credeţi că i-a fost frică? Pentru că nu mai aveau majoritatea şi pentru ca opoziţia a adus majoritatea pentru susţinerea acestui proiect. Din cauza asta au apelat la toate abuzurile procedurale posibile pentru a împiedica adoptarea proiectului de hotărâre pentru demiterea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Nu vă pot face o predicţie astăzi câţi parlamentari ai puterii vor vota moţiunea de cenzură. Am încredere că vor fi parlamentari din zona majorităţii guvernamentale, de altfel numai în ultimele două săptămâni numărul celor care au părăsit PSD şi care sunt disponibili să voteze o moţiune de cenzură a crescut.