Orban: Desecretizăm tot. Nu vreau ca dosarul "10 august" să aibă aceeaşi soartă ca cel al Revoluţiei şi al Mineriadei

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seară, la Digi24, că cel mai probabil joi va fi desecretizat raportul privind 10 august de Ministerul de Interne şi şi-a exprimat speranţa că dosarul deschis după intervenţia în forţă a Jandarmeriei împotriva cetăţenilor paşnici nu va avea aceeaşi soartă ca dosarele Mineriadei şi Revoluţiei.

"Ce-am promis aia vom face. Cel mai probabil în cursul zilei de mâine (joi, n.r.), după ce mi-a transmis ministrul de Interne. Va finaliza procedura şi va fi făcut public. Ministrul ştie (ce conţine - n.r.), că a fost în comisie. Eu n-am avut acces la raport, când va fi desecretizat îl voi citi", a declarat Orban.

Întrebat dacă sunt oameni care ar trebui să se teamă, premierul a răspuns: "Nu ştiu, chiar nu ştiu. Toate lucrurile astea trebuie cunoscute. Povestea asta cu secretizarea e nefirească pentru o democraţie, mai ales că a fost vorba de o asemenea încălcare grosolană a drepturilor, integrităţii fizice, sănătăţii a mii şi mii de oameni care au demonstrat paşnic şi care nu au făcut nimic care să determine reacţia în forţă a forţelor de ordine".

"Nu înţeleg de ce trenează activitatea. Sunt 800 şi ceva de persoane care au depus sesizări în care au spus cu subiect şi predicat ce au păţit, ce vătămări. Ce trenează atâta? Nici până astăzi nu ştim cine a tras la Revoluţie. Dosarul Revoluţiei nici până astăzi nu e finalizat. Nici până astăzi nu ştim în dosarul Mineriadei, nu este soluţionat în condiţiile în care şi acolo au murit oameni, au fost stâlciţi în bătaie, au fost desfiguraţi. 10 august nu vreau să aibă aceeaşi soartă. Trebuie să se afle adevărul, responsabilităţile şi mai ales cei care au luat deciziile care au determinat că n-o să-i acuzăm pe jandarmii care au primit ordin să acţioneze în felul în care au acţionat. Dar cei care au dat ordine, cei care au planificat, cei care au dus efectivele de jandarmi, nu au fost cei din Bucureşti, ce li s-a spus jandarmilor în noaptea în care au stat. Toate lucrurile astea trebuie aflate şi cercetarea trebuie să meargă înainte", a adăugat Orban.

Reamintim că anul trecut, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar. De cealaltă parte, 169 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne