Orban depune plângere penală pe numele lui Ciucă. Cum s-a ajuns aici?

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Facebook/ludovicorban.ro)

Deputatul Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei, va depune vineri, la ora 10:30, o sesizare penală la Parchetul General împotriva prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă şi a membrilor Guvernului care au refuzat convocarea şi organizarea alegerilor locale parţiale în mai mult de 50 de localităţi, se arată într-un comunicat al partidului.

De asemenea, potrivit comunicatului, Orban va susţine declaraţii de presă, la Parchetul General, după înregistrarea sesizării.

Reamintim că, pe data de 28 aprilie, Orban a trimis o “scrisoare avertisment” membrilor Guvernului în legătură cu refuzul de a organiza alegeri locale parţiale în 57 de localităţi unde este vacantă funcţia de primar, “în pofida deciziilor instanţelor de fond de la nivelul curţilor de apel, şi a atenţionat asupra înaintării unei sesizări penale către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi cea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale”, a anunţat la acea vreme Forţa Dreptei.

“Refuzul Guvernului de a organiza alegeri locale parţiale reprezintă un atac grav la adresa democraţiei din România. Nu există democraţie fără alegeri libere! Refuzul unui guvern de a organiza alegeri reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, susţinea Orban în respectiva scrisoare.

De asemenea, Orban a avertizat la acea vreme că, în cazul în care Guvernul va persista în această atitudine de “nesocotire a legii”, va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la “săvârşirea de către dumneavoastră şi de ceilalţi membri ai guvernului a infracţiunii de abuz în serviciu şi a celei de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, prevăzute de art. 297 şi, respectiv, de art. 385 din Codul Penal”.

Textul “scrisorii avertisment” din 28 aprilie:

Domnule prim-ministru,

Vă adresez această scrisoare ca un ultim demers în încercarea mea de a determina Guvernul pe care îl conduceţi să respecte Constituţia şi legea, aşa cum vă obliga art. 48 al Codului administrativ şi art. 1 al Legii privind responsabilitatea ministerială, care stipulează că: “Guvernul, în întregul său, şi fiecare dintre membrii acestuia sunt obligaţi să îşi îndeplinească mandatul cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării…”

De la învestirea în funcţie în noiembrie 2021, guvernul în fruntea căruia vă aflaţi refuză cu obstinaţie să respecte legea, încălcând în mod intenţionat prevederi legislative imperative. Mai exact, este vorba de încălcarea de către Guvern a obligaţiei de a organiza alegeri locale în localităţile în care este vacantă funcţia de primar.

Codul administrativ prevede în art. 160, alineatul (11): “Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunţării hotărârii instanţei, în condiţiile alin. (10)”

Alineatul (9) prevede că: “Ordinul prefectului (de încetare a mandatului de primar) poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare”.

Alineatul (10) stipulează că: “Instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă.”

Deci, legea prevede clar că Guvernul este obligat să organizeze alegeri în termen de maximum 90 de zile de la expirarea a 10 zile de la emiterea ordinului prefectului de vacantare a funcţie de primar, în cazul în care ordinul nu a fost atacat în instanţă, sau de la data emiterii deciziei instanţei, în cazul în care ordinul a fost atacat în contenciosul administrativ.

La ora actuală este vacantă funcţia de primar în 57 de localităţi din România. În toate aceste localităţi, Guvernul avea obligaţia legală de organiza alegeri locale parţiale pentru că în toate aceste localităţi a expirat demult termenul de 90 de zile prevăzut de lege. De altfel, acest lucru este certificat şi de adresele trimise de Autoritatea Electorală Permanentă către Guvern.

Am solicitat în repetate rânduri Guvernului să intre în legalitate şi să emită Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale în aceste localităţi. Mai mult decât atât, am iniţiat o acţiune în contenciosul administrativ pentru a obţine o hotărâre judecătorească care să oblige guvernul să respecte legea. Curtea de Apel Bucureşti a judecat solicitarea mea şi a decis să oblige Guvernul să organizeze alegerile locale în localităţile în care este vacantă funcţia de primar. Nu este singura hotărâre dată de o instanţă prin care este obligat Guvernul să facă alegeri. Mai există două hotărâri judecătoreşti similare.

Refuzul Guvernului de a organiza alegeri locale parţiale reprezintă un atac grav la adresa democraţiei din România. Nu există democraţie fără alegeri libere! Refuzul unui guvern de a organiza alegeri reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români.

Un vechi proverb românesc spune: “cine fură azi un ou, mâine va fura un bou”. Sunt îndreptăţit şi eu să spun că guvernul care astăzi refuză să facă alegeri locale parţiale, mâine va refuza să facă alegeri locale generale sau alegeri parlamentare.

Fac parte dintre cei care au ieşit în stradă în decembrie 1989 şi şi-a pus viaţa în pericol pentru democraţie, pentru dreptul de a hotărî prin vot cine să conducă treburile publice. Nu pot să accept pasiv acest comportament tipic comunist al dumneavoastră şi al guvernului din care faceţi parte, comportament prin care arătaţi că nu daţi două cepe degerate pe dreptul fundamental al oamenilor de a-şi alege reprezentanţi legitimi la conducerea autorităţilor locale.

Dată fiind gravitatea încălcării de către Guvern a Constituţiei şi legii, vă cer pentru ultima oară să emiteţi Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale parţiale pentru cele 57 de localităţi rămase fără primar.

Vă informez că, în cazul în care veţi continuă să persistaţi în atitudinea de nesocotire a legii, voi sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către dumneavoastră şi de ceilalţi membri ai guvernului a infracţiunii de abuz în serviciu şi a celei de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, prevăzute de art. 297 şi, respectiv, de art. 385 din Codul Penal.

Art. 16 din Constituţia României prevede la alineatul (2) că: “Nimeni nu este mai presus de lege”. Nici dumneavoastră nu sunteţi mai presus de lege, domnule prim-ministru, şi sunteţi obligat să respectaţi legea! Vă pierdeţi orice drept de a cere cetăţenilor români să respecte legea dacă dumneavoastră, ca membru al Guvernului, o încălcaţi cu bună ştiinţă. Poate măcar acum, în ceasul al doisprezecelea o să vă daţi seama că ceea ce faceţi dăunează grav democraţiei din România. Şi, chiar dacă doar mimaţi încrederea în democraţie, măcar de frica de pedeapsă să faceţi ceea ce este obligatoriu conform Constituţiei şi legii.

Ludovic Orban,

Preşedintele Forţa Dreptei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne