Orban: Criteriile de aderare la zona euro ar putea deveni foarte complicate

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
16.10.2012

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a avertizat marţi asupra riscului unor criterii de aderare foarte complicate pentru aderarea la zona euro.

”Astăzi când UE continuă să fie în criză, piaţa unică rămâne fundamentul pentru asigurarea creşterii economice şi ocupării forţei de muncă, reprezentând o modalitate concretă de răspuns la criză”, a declarat Orban la conferinţa naţională de deschidere a Săptămânii pieţei unice, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi de Ministerul Afacerilor Europene.

”Fără îndoială această criză a pus la grea încercare stabilitatea şi soliditatea pieţei unice, primele reacţii naţionaliste de după izbucnirea crizei riscând să sacrifice în scurt timp realizările obţinute cu atâtea eforturi în eliminarea barierelor şi unificarea pieţelor”, a mai spus Leonard Orban, adăugând că la nivel european au fost depuse eforturi substanţiale pentru identificarea unor acţiuni şi măsuri ferme, unele dintre ele cu caracter imediat de ”contracarare a acestor tendinţe centrifuge”.

Ministrul MAEur a subliniat că România este interesată de ”clarificarea modului în care statele membre non-euro vor putea participa efectiv la noile structuri aparţinând uniunii bancare, precum şi de menţinere a unităţii şi integrităţii pieţei unice”.

O altă chestiune care preocupă România, dar şi alte state, este criza din zona euro, precum şi riscurile cu care s-ar putea confrunta ţările care doresc să adopte moneda unică.

”Există un mare risc pentru statele care nu sunt în momentul de faţă parte a zonei euro: riscul ca să se creeze o categorie secundară, ca aceste state membre să se afle într-un fel sau altul la periferia UE şi este un risc pe care sperăm că îl va urmări foarte atent Comisia Europeană şi va veni cu acele propuneri menite să înlăture această separare în două sau mai multe grupuri ale statelor membre din UE. De asemenea, există un alt risc pentru statele membre care nu sunt în zona euro şi care care doresc să devină membre ale zonei euro, de altfel sunt obligate prin tratatul de aderare. În momentul în care vor dori să adere la zona euro şi vor putea să adere la zona euro, criteriile de aderare să fie atât de complicate încât aderarea să fie posibilă doar pe termen lung şi foarte lung. Sunt nişte riscuri pe care le urmărim îndeaproape, sunt nişte lucruri pe care le avem în vedere în negocierile extrem de complicate care se derulează în momentul de faţă, fie că vorbim de propunerile CE legate de prima etapă a uniunii bancare, fie că vorbim de celelalte proiecte pe termen mai lung”, a avertizat Leonard Orban.

Mai mulţi oficiali români au reiterat că România îşi menţine obiectivul de aderare la zona euro în 2015. Bulgaria a anunţat recent aderarea la zona euro nu mai reprezintă o prioritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor