Oraşul Nimrud a fost incendiat cu 2.200 de ani înainte să fie distrus de Statul Islamic

Oraşul antic asirian Nimrud a fost, practic, demolat şi distrus de Statul Islamic la începutul lunii martie. Dar nu este pentru prima dată când oraşul a fost pus la pământ.
Carabinieri italieni păzind expoziţia 'Comori din Nimrod' în Muzeul Naţional din Bagdad, 2003 (MARWAN NAAMANI/AFP/Getty Images)
Jack Phillips
30.03.2015

Oraşul antic asirian Nimrud a fost, practic, demolat şi distrus de Statul Islamic la începutul lunii martie. Dar nu este pentru prima dată când oraşul a fost pus la pământ.

Nimrud este situat la nord de Mosul, în Irak, la gura râului Tigru în nordul fostei Mesopotamii. Oraşul, creat cu 3.000 de ani în urmă, este cunoscut ca oraşul biblic Kalah şi a devenit capitală a Imperiului Asirian sub Ashurnasirpal al II-lea, care a domnit în perioada 884-859 î.C.

Oraşul a rămas intact câteva sute de ani înainte să fie incendiat şi distrus în anul 612 d.C., alături de Ashur şi Nineveh, de către o coaliţie de perşi, babilonieni şi mezi. După ce oraşul a fost distrus, ruinele sale au rămas practic îngropate timp de 2.000 de ani, până când oficialii Companiei Indiilor Britanice de Est au vizitat locul şi l-au descris. Ulterior, locul a fost excavat în 1845 de către arheologul Austen Henry Layard.

Oraşul acoperă doar 890 de acri. În perioada în care conducea regele Ashurnasirpal al II-lea, mii de oameni au lucrat pentru crearea unui zid lung de 8 km în jurul oraşului şi a unui palat.

După ce a fost terminată construirea şi împodobirea palatului şi a grădinilor oraşului, Ashurnasirpal al II-lea a organizat un festival ce a durat 10 zile, inclusiv un banchet la care au participat aproape 70.000 de oameni.

“Meniul acestei celebrări a inclus, şi nu a fost limitat doar la atât, 1.000 de boi, 1.000 de vite şi oi indigene, 14.000 de oi importate, 1.000 de miei, 500 de păsări vânate, 500 de gazele, 10.000 de peşti, 10.000 de ouă, 10.000 de pâini, 10.000 de halbe de bere şi 10.000 de canistre de vin”, susţine Ancient History Encyclopedia.

O inscripţie a fost sculptată în calcar şi a oferit o perspectivă asupra personalităţii lui Ashurnasirpal al II-lea.

“Eu sunt Ashurnasirpal, prinţul sărbătorit, care venerează marii zei, dragonul cel fioros, cuceritorul oraşelor şi munţilor, cel care este încoronat cu splendoare, cel căruia nu îi este frică de luptă, învingător nemilos, rege glorios, îndrumător, protector al întregii lumi, cel a cărui gură distruge munţi şi mări, cel care a forţat regi nemiloşi de la răsărit până la apus să recunoască o singură conducere”, conform unei traduceri a inscripţiei.

Obiectele care au fost descoperite în ruinele oraşului Nimrud au fost trimise la muzeele din întreaga lume, incluzând renumitele statui Lamassu, care prezintă tauri înaripaţi cu chip de om.

Pentru a batjocori trecutul oraşului, Statul Islamic a distrus unele dintre statuile Lamassu din oraşul antic. Rapoartele iniţiale susţin că grupul terorist s-ar putea să fi vândut unele dintre statui.

Lamassu a fost descrisă ca o zeitate antică ce oferă protecţie şi este prezentată deseori sub forma unor tauri sau lei cu chip de om şi apare frecvent în arta mesopotamiană.

Vorbind despre distrugerea oraşului, un fermier dintr-un sat învecinat a declarat pentru AP că militanţii Statului Islamic au început să transporte tablete şi artefacte cu două zile înaintea atacului asupra ruinelor. Militanţii au declarat sătenilor că artefactele sunt idoli interzişi de Islam şi că trebuie să fie distruse, a menţionat fermierul, care a cerut să rămână anonim.

Dar grupul jihadist este cunoscut pentru comercializarea de obiecte antice furate pentru a-şi asigura sursele financiare.

“Unele statui au fost încărcate în camioane mari şi nu ştim unde sunt, posibil să fie vândute pe piaţa neagră”, a declarat directorul general al UNESCO, Irina Bokova.

Oficialii ONU au văzut imagini cu simboluri asiriene distruse, inclusiv statui cu cap de bărbat, trup de leu şi aripi de vultur. Aceste simboluri au fost menţionate în Biblie şi alte texte sacre, a declarat Bokova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor